Nutricia voor jou
Ontwikkeling

De oog-handmotoriek stimuleren met speelgoed

Een knikkerbaan is fascinerend speelgoed voor een kind. Het rollen van de bal, de aantrekkelijke kleuren, de geluidjes: zie je hoe geconcentreerd dit ventje kijkt.

Waarom een knikkerbaan goed speelgoed is

Een knikkerbaan is goed speelgoed om de oog-handmotoriek mee te oefenen. Het spelen met een knikkerbaan geeft een kind veel beloning, omdat het geluid en beweging geeft en hij dat proces zelf in gang kan zetten. Zie je de mooie oogvolgbewegingen van het kind? De ogen worden, net als handen en voeten, aangestuurd door spieren. De handen en voeten van een kind moeten leren samenwerken, en voor ogen geldt dat ook. Dat begint al van jongs af aan. Het leren focussen op een doel en het coördineren van de ogen is van belang om de wereld om je heen te ontdekken en gegevens in je geheugen op te slaan. Ook later op school is een goede samenwerking van beide ogen belangrijk om te leren lezen en schrijven. Daarom is het zo belangrijk een arts te raadplegen als je de indruk hebt dat je kind scheel kijkt. Scheel kijken kan tot een zogenaamd ‘lui oog’ leiden en van invloed zijn op diepte zien.


Verschillend speelgoed, zoals een knikkerbaan, kunnen de oog-handmotoriek van je kindje stimuleren. Probeer wel het speelgoed van je kindje af te wisselen en niet alles tegelijk neer te zetten. 

Hoe kun je de oog-handmotoriek stimuleren?


Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 15 maanden