Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Hoe leer je je kind verantwoord met een tablet om te gaan?

Zo klein als ze zijn, kinderen tussen de 15 en 18 maanden zijn vaak al gefascineerd door een touchscreen! Met zijn vingertje weet deze knul al feilloos de tablet te bedienen. Bewegende beelden en felle kleuren trekken vaak de aandacht van jonge kinderen.

Hoe goed of slecht zijn tablets voor een kind?

Een tablet is voor jonge kinderen heel belonend; alleen aanwijzen is al voldoende om bijvoorbeeld een grappig filmpje in werking te zetten. De wetenschap is een beetje verdeeld over hoe goed of slecht beeldschermen zijn voor jonge kinderen. De ene wetenschapper vindt dat jonge kinderen zoveel mogelijk moeten bewegen om zelf dingen te ontdekken, bijvoorbeeld door te spelen met blokken, zand en water. Andere wetenschappers vinden dat een tablet juist ook heel leerzaam kan zijn voor een kind. Er zijn ook speciale educatieve spelletjes, apps en websites voor heel jonge kinderen. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, en dat komt van pas in deze wereld waarin digitale informatievoorziening steeds belangrijker wordt. Men is het er wél over eens dat jonge kinderen niet te lang achter een beeldscherm (pc, tv en telefoon dus meegerekend) moeten zitten. 10 tot 20 minuten per dag is het maximum voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Een beeldscherm levert namelijk behoorlijk veel prikkels. Het blauwe licht dat uit een tablet straalt, kan bovendien de nachtrust van het kind beïnvloeden. Voor jonge kinderen is en blijft het belangrijk om veel te bewegen.


Samen de tablet ontdekken vindt jouw kindje vast heel leuk door de bewegende beelden en felle kleuren. 

Hoe stimuleer je verantwoord tabletgedrag?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 15 maanden