Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Een vertrouwd weerzien

Papa komt weer thuis! Dit jochie is heel blij bij het weerzien. Hoe reageert jouw kind als je weer thuis komt?

Hoe werkt herkennen en weerzien?

Al op heel jonge leeftijd ‘traint’ een kind om zijn ouder te herkennen. Het is een belangrijk overlevingsmechanisme, omdat het in het begin zo afhankelijk is van jou. Jouw stem, geur, beeld: alles wordt snel opgeslagen in het geheugen en je kind zal je feilloos herkennen in een groep. Ouders zijn voor kinderen de meest vertrouwde personen. Als baby’s nieuwe mensen zien zullen ze al snel beseffen dat hun gezicht er ‘vreemd’ uitziet. Zo zal een baby bij onderzoek door een consultatiebureauarts misschien gaan huilen, omdat het anders dan anders is.

In deze leeftijdsfase hebben veel kinderen last van verlatingsangst. Hoe reageert een kind dan als papa of mama thuiskomt? Bij een veilige gehechtheid is het kind blij bij het weerzien met de ouder en zal het waarschijnlijk naar de ouder toe gaan als die de armen uitnodigend opent. Er is sprake van een goede, vertrouwde band tussen het kind en de ouder. Dit jongetje doet dat. Zie je dat de vader door de knieën gaat? Zo is hij op dezelfde ooghoogte als het kind en dat is prettig voor een kind, omdat het z’n vader recht in de ogen kan kijken. 


Snel papa een knuffel geven, want hij is weer thuis.

Wat kun jij doen om je kindje te leren omgaan met verlatingsangst?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 18 maanden