Ontwikkeling

Naar bed, naar bed... Zo wordt je peuter een goede slaper

Zo gemakkelijk als een baby kan slapen, zo lastig kan het soms zijn om je peuter naar bed te krijgen of door te laten slapen. Toch is veel slapen ook nu nog heel belangrijk. Je kind heeft het echt nodig.

Wat is slapen eigenlijk?

Slapen is een toestand van rust met een verlaagd bewustzijn. De slaap van jou is heel anders dan die van je baby. Tijdens het slapen is er sprake van verschillende fases. Je hebt misschien wel eens gehoord van rem-slaap, de lichte slaap en diepe slaap. Iedereen doorloopt in een nacht die verschillende fases van slapen een paar keer. En iedereen is ook (meestal ongemerkt) elke nacht een paar keer wakker. Baby’s hebben nog geen rem-slaap, maar bij hen is sprake van een stille slaap. Dan bewegen ze nauwelijks en worden ook niet wakker van geluiden om zich heen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt de slaap anders. Kinderen zijn dan langzaam langer wakker en ontwikkelen ook meer slaapfases. Het slapen gaat zich ook meer aanpassen aan het dag-nachtritme. 

Daarom is slapen zo belangrijk

Het lichaam en de hersenen van je kind hebben veel rust nodig. Niet alleen omdat je kind zo hard groeit, maar ook de ontwikkeling gaat razendsnel. Logisch dat je kind daar moe van wordt. Een dreumes die te weinig slaap krijgt, is overdag moe. Je kind huilt dan sneller, is jengelig en kan bijzonder druk zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat te weinig slapen samenhangt met het ontwikkelen van overgewicht.  

Hoeveel slaap heeft je peuter nodig?

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder slaap er nodig is. Een baby slaapt gemiddeld wel 14 uur per dag. Als je uk straks 4 jaar is, zijn nog maar 11/12 uren slaap nodig. Je zult merken dat na verloop van tijd het slaapje overdag niet meer nodig is. Van alle 1 jarigen slaapt 87% nog overdag. Op de leeftijd van 2 jaar slaapt maar de helft van alle kinderen overdag nog een keer. Maar sommige kinderen hebben zelfs op het moment dat ze naar school gaan nog behoefte aan een dutje overdag. 

Dit heeft je kind gemiddeld aan slaap nodig

aanbevolen slaaptijd voor je peuter

Bedenk dat dit gemiddelden zijn. Elk kind is anders. Uit onderzoek naar de duur van slapen blijkt dat er hele grote verschillen zijn. Sommige 1 jarigen slapen wel 14 uur per dag, andere kunnen toe met in totaal 10 uur. Feit is dat hoe ouder je kind is, hoe langer het aaneengesloten kan slapen en hoe minder de behoefte aan slaap in totaal.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende heeft geslapen?

Omdat jouw kind een andere hoeveelheid slaap nodig heeft dan die van je vriendin, heeft vergelijken geen zin. Er zijn echter wel wat dingen waarop je kunt letten om te kijken of je kind goed slaapt:

  • Wordt je dreumes door de week ’s ochtends spontaan wakker?
  • Wordt je kind (bij ongeveer dezelfde bedtijd) in de weekenden en vakantie niet veel later wakker dan door de week?
  • Heeft je kind binnen een half uur na het opstaan trek in een ontbijt?

Dan krijgt je kind waarschijnlijk voldoende slaap. Krijgt je kind ’s nachts te weinig slaap, dan hoef je dat niet perse te merken aan slaperigheid overdag. Soms wordt een kind met te weinig slaap juist extra druk.

Heb jij een kleine dramaqueen of -king?

Kan jij een verdrietige, huilende dreumes weerstaan die niet wil slapen? Waarschijnlijk niet. Toch kun je maar beter voet bij stuk houden en aangeven dat het nu echt bedtijd is. Kinderen hebben, hoe klein ze ook zijn, heel snel door hoe ze van jou iets gedaan kunnen krijgen. Begin je eenmaal met uit bed halen en weer even op laten zijn na de officiële bedtijd, dan wordt dat voor je kind al snel een gewoonte. Kijk bij een huilend kind altijd of er niet echt iets aan de hand is, en houd verder een vaste routine aan. Probeer te troosten met een liedje of muziekje en blijf eventueel een tijdje bij het bedje zitten om je kind een veilig gevoel te geven. Of je je kind wel of niet in je eigen bed neemt, is iets wat jij en je partner zelf moeten beslissen. Het bed van papa en mama voelt natuurlijk voor een kind als de veiligste plek die er is. Maar je eigen nachtrust moet er niet onder lijden.

7 tips om je kind makkelijker te laten slapen

7 tips om je kind makkelijk te laten slapen

Stoppen met nachtvoedingen?

De meeste kinderen van 1 jaar hebben geen behoefte meer aan een nachtvoeding. Krijgt je kind nog wel een nachtvoeding en wil er vanaf? Overweeg dan je kind in de avond voor het slapengaan nog een voeding te geven. Grote kans dat je kind dan zonder nachtvoeding kan.


Voeding

Voeding voor je dreumes

Voeding

Nutrilon Dreumesmelk

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.