Voeding

Wat zegt de wetenschap

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het aanleren van gezonde eetgewoonten bij jonge kinderen.

Wat zegt de wetenschap?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het eetgedrag van jonge kinderen. De Eet Compleet Test is daar een voorbeeld van. Een speciaal team van diƫtisten voerde dit onderzoek uit, in samenwerking met Nutricia. Uit het onderzoek bleek dat peuters onvoldoende groente, ijzer en vitamine D binnenkrijgen. Maar er gebeurt meer op onderzoeksgebied.

Eetgewoonten jonge kinderen

In maart 2013 vond een international congres plaats over eetgewoonten van jonge kinderen. Dit congres was een initiatief van de universiteiten van St Andrews, Leeds en Aberdeen, in samenwerking met de voedingsindustrie. De aanwezigen waren wetenschappers, voedingsexperts en mensen uit de voedingsindustrie. Wetenschappers uit heel Europa presenteerden hun bevindingen. De belangrijkste conclusies op een rijtje: 

  • Kinderen leggen in hun eerste jaren een belangrijke basis voor eetgewoonten op latere leeftijd. 
  • Door kinderen op jonge leeftijd vaak verschillende groentesmaken aan te bieden, waarderen ze op latere leeftijd meer groentesmaken. 
  • Goede eetgewoonten op jonge leeftijd zorgen voor goede eetgewoonten op latere leeftijd. Ook leveren goede eetgewoonten een belangrijke bijdrage aan een gezond gewicht.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden