Je browser wordt niet ondersteund

Het spijt ons, maar de browser die je gebruikt wordt niet door Nutricia ondersteund.
We adviseren je om één van onderstaande browsers te gebruiken. Meer informatie.

Winterrecepten

Voeding

Kinderen vinden het hartstikke leuk om mee te helpen in de keuken en het is gezellig om samen te koken, maar het helpt ook om je kindje beter te laten eten.

Op deze pagina vind je peuterproof-recepten met tomaat die je samen met je kindje kunt klaarmaken. In de groene tekst staan taken waarbij je kindje mee kan helpen. Rechts op iedere pagina vind je ook nog extra handige tips van Tante Perenboom. Veel kookplezier!

Feestelijk stoofpotje met kalkoen, worteltjes en tomaat

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 4 opscheplepels wortelen (200g)
  • 2 opscheplepels champignons (100g)
  • 1 opscheplepel doperwten (50g)
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • 300 gram aardappelen
  • 350 g kalkoenfilet
  • 1 eetlepel olijfolie

Ook verkrijgbaar als Olvarit Woezel & Pip-maaltijd



Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Snijd de wortel, paprika, tomaten en champignons in kleine stukjes.


  • Was de wortelen en snijd ze in stukjes van een centimeter.
  • Was de paprika in koud water, verwijder het kroontje en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Was de tomaten in koud water, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in kleine blokjes.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

3. Kook, terwijl de aardappelen koken, de wortelen en doperwten.


  • Vul een pan met water en voeg de wortels toe.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de wortelen ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de doperwten toe en kook het geheel in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Giet de groenten af in een vergiet.

4. Bak de kalkoenfilet, de paprika, tomaat en champignons.


  • Snijd de kalkoenfilet in smalle repen.
  • Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de kalkoenreepjes toe en bak ze totdat ze bruin en gaar zijn.
  • Voeg de paprika, de tomaat en de champignons toe en bak het geheel gedurende enkele minuten.

5. Meng het kalkoen-groentemengsel met de wortelen, doperwtjes en stukjes aardappel.


6. Dek samen met je kindje de tafel.


7. Dien het feestelijk winterstoofpotje op.


Winterstamppotje met kip, worteltjes en zoete aardappel

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 500 gram wortelen
  • 1 opscheplepel ui
  • 500 gram zoete aardappel
  • 350 g kipfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halfvolle melk

Ook verkrijgbaar als Olvarit Woezel & Pip-maaltijd



Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de zoete aardappel.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Snijd de wortelen en de ui.

  • Was de wortels en snijd ze in stukjes van 1 centimeter.
  • Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snijd de ui in ringen.

3. Kook de wortelen en de ui vervolgens.


  • Vul een pan met water en voeg de wortels toe.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de wortelen ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de gesneden ui toe en kook het geheel in 5 tot 10 minuten gaar.
  • Giet de groenten af in een vergiet.

4. Bak de kipfilet.


  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Voeg de kipfilet toe en bak deze in 15 minuten goudbruin en gaar.

5. Maak de stamppot.


  • Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.
  • Voeg de wortelen en uien toe en stamp het geheel tot een stamppot.

6. Dek samen met je kindje de tafel.


7. Dien de stamppot met de kipfilet op.


Razende rode kool met aardappeltjes en gehaktballetjes

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 700 gram rode kool uit de diepvries
  • 500 gram aardappelen
  • 350 g rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 appel
  • 1 handje rozijntjes

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Was de appel en snijd deze in kleine reepjes.


3. Kook de rode kool.


  • Doe een bodempje water in een pan en voeg de rode kool hieraan toe.
  • Zet de pan op laag vuur en verwarm hierin langzaam de rode kool. Kook deze verder gaar in enkele minuten.
  • Giet de gare kool af in een vergiet.

4. Bak vervolgens de rundergehaktballetjes.


  • Kneed het gehakt en maak er gehaktballetjes van.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
  • Bak de rundergehaktballetjes rondom in 15 minuten gaar.

5. Dek samen met je kindje de tafel.


6. Dien de rode kool, aardappelen en gehaktballetjes op. Strooi de rozijntjes en appelreepjes over de rode kool.


Rodekoolstamppot met smulkabeljauw

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 600 gram rode kool uit de diepvries
  • 1 ui
  • 500 gram aardappelen
  • 350 g kabeljauw
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 appel
  • Halfvolle melk

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Snijd de appel en de ui.


  • Was de appel en snijd deze in kleine reepjes.
  • Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snijd de ui in ringen.

3. Kook de rode kool.


  • Doe een bodempje water in een pan en voeg de rode kool hieraan toe.
  • Zet de pan op laag vuur en verwarm hierin langzaam de rode kool. Kook deze verder gaar in enkele minuten.
  • Giet de gare kool af in een vergiet.

4. Bak de kabeljauw en de ui.


  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Bak de kabeljauw in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Draai de vlam laag en voeg de ui toe. Bak het geheel nog 2 minuten.

5. Maak de stamppot.


  • Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.
  • Voeg de rode kool, ui en reepjes appel aan de aardappelpuree toe. Schep alles goed door elkaar.

6. Dek samen met je kindje de tafel.


7. Dien de rodekoolstamppot en de kabeljauw op.


Smikkel mee met de spruitjes aardappelpuree

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 700 gram spruitjes
  • 500 gram aardappelen
  • 250 gram spekjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halfvolle melk

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Kook de spruitjes.


  • Was de spruitjes in koud water en snijd de onderkant eraf.
  • Snijd de spruitjes doormidden.
  • Vul een pan met water en voeg de spruitjes toe.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de spruitjes gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Giet de gare spruitjes af in een vergiet.

3. Bak de spekjes.


  • Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekjes toe en bak deze tot ze bruin en krokant zijn.
  • Giet overtollig vet af.

4. Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.


5. Dek samen met je kindje de tafel.


6. Voeg de spekjes toe aan de spruitjes en dien het op met de aardappelpuree.


Mini-spruitjesstamppot voor superhelden

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 700 gram spruitjes
  • 500 gram aardappelen
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halfvolle melk
  • Geraspte kaas

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.

2. Kook de spruitjes.


  • Was de spruitjes in koud water en snijd de onderkant eraf.
  • Snijd de spruitjes doormidden.
  • Vul een pan met water en voeg de spruitjes toe.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de spruitjes gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Giet de gare spruitjes af in een vergiet.

3. Bak vervolgens de rundergehaktballetjes.


  • Kneed het gehakt en maak er gehaktballetjes van.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
  • Bak de rundergehaktballetjes rondom in 15 minuten gaar.

4. Maak de stamppot.


  • Stamp de aardappelen en de spruitjes aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.

5. Dek samen met je kindje de tafel.


6. Dien de stamppot op met de gehaktballetjes.



Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden