Emotie en relaties

Hoe werkt een zwangerschapstest

Als je vermoedt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen om het zeker te weten. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist of apotheek.

HCG-hormoon
Een zwangerschapstest meet de HCG-waarde in je urine. HCG is een hormoon dat je lichaam aanmaakt vanaf het begin van je zwangerschap. Het wordt ook wel het zwangerschaphormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor het uitblijven van een nieuwe eisprong en menstruatie. En het zorgt ervoor dat je kindje zich in een veilige omgeving kan ontwikkelen.


Hoe gebruik je een zwangerschapstest?
Lees eerst de gebruiksaanwijzing van je zwangerschapstest nauwkeurig door. Dan weet je precies wat je kunt verwachten. Iedere zwangerschapstest doe je bij het plassen. Vang wat urine op in een bekertje en houd de test daar ongeveer tien seconden in. Je kunt ook over de test heen plassen, maar dat is minder handig. Leg de test neer en wacht op de uitslag. Hoe lang je moet wachten, verschilt per test.


De uitslag aflezen
De meeste zwangerschapstesten hebben twee vensters. In het eerste venster verschijnt een controleteken, zoals een lijntje of stipje. Dat teken bevestigt dat je de test goed hebt uitgevoerd. Als je zwanger bent, verschijnt er in het tweede venster ook een teken, bijvoorbeeld een tweede lijntje, stipje of plusje. Lees van tevoren goed in de bijsluiter welk teken je kunt verwachten. Er zijn ook testen die de uitslag makkelijker aangeven, simpelweg met ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’.


Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?
Een zwangerschapstest is betrouwbaar vanaf het moment dat het vruchtje zich in je baarmoeder nestelt. Dit gebeurt na twee weken, ongeveer tegelijk met de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Maar als je een paar dagen langer wacht, is de test nog betrouwbaarder. Het zwangerschapshormoon in je urine verdubbelt namelijk elke twee dagen. Als je een zwangerschapstest uitvoert volgens de gebruiksaanwijzing, is de test voor 99 procent betrouwbaar. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de preconceptie?

Lees meer over Week 5

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.