Gezondheid en verzorging

Vruchtbare periode

In je menstruatiecyclus ben je een aantal dagen vruchtbaar. Om te weten welke dagen dit zijn, moet je eerst weten wat de lengte van jouw menstruatiecyclus is.

Eisprong berekenen

Tijdens de menstruatiecyclus ben je een aantal dagen vruchtbaar. Om er achter te komen wanneer je precies vruchtbaar bent, moet je eerst weten wat de lengte van jouw menstruatiecyclus is. Even terug naar de biologieles. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van een cyclus verschilt per vrouw en soms ook per cyclus. Meestal word je elke 23 tot 35 dagen ongesteld. Ongeveer twee weken voor je menstruatie zal je ovuleren.


De meeste vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen. Hun ovulatie vindt dan rond de 14e dag plaats.


Zodra de eicel is vrijgekomen, is de eicel vruchtbaar en kan hij bevrucht worden. Zwanger worden is dus eigenlijk een kwestie van goed timen. Het is natuurlijk even belangrijk om ervoor te zorgen dat vrijen geen verplichting gaat worden. 

Lichaamssignalen bij eisprong

Verandering afscheiding

Tijdens de vruchtbare dagen is het slijm, ook wel cervixslijm genoemd, uit je baarmoederhals anders. Het is meer, kleverig en lijkt op eiwit. Op de andere dagen is het slijm meer brokkelig en wit of gelig.


Schommelingen in de basistemperatuur van je lichaam

Aan je lichaamstemperatuur kun je zien wanneer je vruchtbaar bent. Voor de eisprong daalt je lichaamstemperatuur. Eén tot twee dagen na de eisprong stijgt je temperatuur. Om inzicht in je cyclus te krijgen kun je het beste een aantal weken lang elke ochtend rond hetzelfde tijdstip je temperatuur meten en noteren.


Veranderingen baarmoedermond

Tijdens de vruchtbare dagen is de baarmoedermond zachter en staat hij een beetje open.


Eisprong voelen

Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Dit wordt vaak omschreven als een beetje kramp of pijn links of rechts onder in de buik.

Uitgerekende datum

Ben je misschien zwanger en wil je weten wanneer je uitgerekend bent?

Bereken snel je uitgerekende datum.

Ovulatie testen

Een ovulatietest stelt nauwkeurig je vruchtbare dagen vast. De test detecteert het ovulatiehormoon LH (luteïniserend hormoon) in de urine. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel vrijgegeven wordt. Met een aantal staafjes kun je je urine testen. Het lijkt dus een beetje op een zwangerschapstest. Ovulatietesten zijn bij de drogist of de apotheek verkrijgbaar. "

Vrijen rond de eisprong

Vlak vóór de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Als je drie dagen voor de eisprong vrijt, is de kans op een zwangerschap het grootst. Vrij het liefst op de dagen voor de eisprong of op de dag van de eisprong. Als een eicel vrij is gekomen kan deze 12 tot 24 uur in leven blijven. Zaadcellen kunnen wel 7 dagen overleven, maar blijven doorgaans 3 tot 5 dagen leven. Na de eisprong bestaat er nog een kans om zwanger te worden, aangezien de eicel pas tussen de 12 en 24 uur afsterft. Maar de kans op een zwangerschap neemt snel af naarmate de uren na de eisprong verstrijken."

Voeding

De rol van voeding bij zwanger worden

Een gezond eetpatroon helpt je om je voor te bereiden op een zwangerschap. Maar wat is een gezond eetpatroon?

Lees meer

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de preconceptie?

Lees meer over Preconceptie

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.