Nutricia voor jou

Zwanger, en nu?

Als blijkt dat je zwanger bent, gaat er ongetwijfeld een heleboel door je heen. Variƫrend van praktische vragen, regeldingen tot het bedenken van namen. Maar aan het begin van je zwangerschap is het juist zaak om lekker te relaxen en te genieten. Je hebt nu immers nog een kleine negen maanden om alles te regelen.

Maand 1

De eerste maand hoef je eigenlijk nog niets te doen. Wel is het belangrijk dat je stopt met alles wat slecht is voor jou en je ongeboren kindje zoals het drinken van alcohol en roken. Verder is het belangrijk om op te passen met rauw vlees en producten van rauwe melk. Gebruik je medicijnen? Controleer dan of deze veilig zijn tijdens je zwangerschap. Ook is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rustmomenten en slaap. 

Maand 2

Als je zo’n 6 weken zwanger bent, en alles verloopt verder zonder problemen, is het tijd om de huisarts op de hoogte te brengen. Sommige huisartsen vinden een bezoekje aan de praktijk niet nodig en zullen je meteen doorverwijzen naar een verloskundige. De verloskundige zal je begeleiden tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Het is dus belangrijk dat jullie een klik met elkaar hebben. Bij de meeste verloskundigenpraktijken kun je rond de 8e week langskomen. Maar er zijn praktijken die pas rond de 12e week een intakegesprek inplannen. Komen er erfelijke aandoeningen voorin de familie? Vergeet dit dan niet door te geven. 

Maand 3

Werk je in loondienst, dan hoef je je werkgever wettelijk gezien pas 3 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum in te lichten over je zwangerschap. Maar aangezien je buik nu waarschijnlijk al aardig begint te groeien, is het over het algemeen fijner om je werkgever eerder in te lichten. Niet alleen geef je je werkgever zo voldoende tijd om op zoek gaan naar een vervanger tijdens jouw verlof, ook kunnen jullie samen bekijken of jouw werkzaamheden eventueel aangepast moeten worden tijdens je zwangerschap. 

Maand 4

De kritieke eerste drie maanden van je zwangerschap zijn achter de rug. Nu kun je langzaamaan spulletjes aanschaffen. Ook is het handig om alvast na te denken over kinderopvang, mocht je hier gebruik van willen maken. Vooral bij kinderdagverblijven moet je er tegenwoordig al vroeg bij zijn. Bij de meeste kinderdagverblijven kun je je kindje nu ook al inschrijven. Ook is het aan te raden om alvast kraamzorg te regelen. 

Maand 5

Vanaf een maand of 5 wordt het tijd om een aantal praktische zaken aan te schaffen, zoals bad- en verzorgingsartikelen. Ook is het handig om alvast na te denken over de inrichting van de babykamer. Sommige babyzaken hebben namelijk een vrije lange levertijd. 

Maand 6

Zodra je kindje eenmaal geboren is, wil je dat natuurlijk iedereen meteen laten weten. Maak het jezelf makkelijk en denk nu alvast na over de geboortekaartjes die je wilt gaan versturen. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, dan kun je alvast de enveloppen schrijven. Vergeet niet om te controleren of alle adressen nog actueel zijn. 

Maand 7

Wanneer je nog geen naam hebt gekozen voor je baby, is het nu wel tijd om hier nog eens over na te denken. Bedenk ook welke achternaam je voor je kindje wilt. Tegenwoordig mag je de achternaam zelf kiezen. Wel zijn er wat regels waarmee je rekening moet houden. Zijn jullie getrouwd? Dan krijgt jullie kindje automatisch de achternaam van de vader. Tenzij jullie vooraf hebben aangegeven dat het de achternaam van de moeder moet zijn. Ben je niet getrouwd, dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dit niet, dan moet de vader de kleine erkennen bij het gemeentehuis. Bedenk wel dat dit vóór de geboorte moet gebeuren. 

Maand 8

Afhankelijk van je kraamzorginstelling kan er een huisbezoek worden afgelegd. Meestal vindt dit bezoek plaats tussen de 30e en 35e week van je zwangerschap. In dit bezoek, dat in het teken staat van een kennismaking, kun je onder andere je voorkeuren met betrekking tot de kraamzorg doorgeven. Ook hoor je op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt. Rond de 36e week zal de kraamzorginstelling je vragen om je bed te verhogen in verband met de mogelijk om thuis te bevallen. Verder wordt het nu tijd om alvast een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook als je van plan bent om thuis te bevallen. Je weet immers nooit hoe het loopt. 

Maand 9

Een spannende tijd. Je kindje kan nu elk moment komen. Is je kindje geboren, meld dit dan bij je werkgever zodat hij dit aan het UWV kan doorgeven. Het UWV kan dan bepalen tot wanneer je recht hebt op je welverdiende zwangerschaps- en bevallingsverlof.  

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!