Emotie en relaties

Ik zie op tegen de bevalling

Na negen maanden ben je er waarschijnlijk helemaal aan toe om van die onhandige buik af te zijn en je kindje voor het eerst in je armen te houden.

Maar als het je eerste zwangerschap is, kan de gedachte aan de bevalling je nerveus maken: wat als het mis gaat? Of heel erg pijn doet? Omdat je niet weet wat je kunt verwachten denk je je misschien de ergste scenario’s in. Zulke gedachtes zijn vervelend: wat kun je doen om je zekerder te voelen?

Het is logisch dat je je zorgen maakt over de bevalling. Veel moeders in je omgeving zullen niet bepaald rooskleurige herinneringen hebben aan deze spannende uren. Misschien waren er bij een enkeling wel complicaties. Laat je echter niet afleiden door de extreme verhalen die de ronde doen. Een bevalling is hard werken, maar met een goede voorbereiding is het niet nodig om je van te voren al druk te maken. Het is zelfs beter voor de baby om deze ervaring zo ontspannen mogelijk tegemoet te gaan.


Opzien tegen de pijn

Weeën zijn nuttig, maar kunnen ook erg pijnlijk zijn. Je zult zelf tijdens de bevalling endorfine aanmaken: gelukshormonen die je helpen om de pijn een beetje te vergeten. Toch is het fijn om van te voren al te weten dat er verschillende vormen van pijnbestrijding zijn waar je tijdens de bevalling op kunt terugvallen als het je echt teveel wordt. Voor een thuisbevalling zijn TENS, hypnose of accupunctuur de bekendste manieren om de pijn tegen te gaan. In het ziekenhuis kun je vragen om medicatie: een ruggenprik of een injectie met lichtere pijnstillers. Ook lachgas kan helpen om de pijn te verzachten. Niet elk ziekenhuis biedt dezelfde pijnmedicatie aan; bedenk van te voren waar jouw voorkeur naar uitgaat en informeer bij je verloskundige naar welk ziekenhuis jij het beste kunt gaan."


Vragen en onzekerheden

Zelfs als je een zwangerschapscursus volgt en verschillende boeken hebt doorgelezen, kun je nog volop vragen hebben. Blijf er niet mee zitten, maar vraag andere (toekomstige) moeders in je omgeving naar hun ervaringen. Je kunt ook je verloskundige bellen of overleggen met je partner. Of stel je vraag aan een van onze deskundigen! Je kunt met ons chatten, e-mailen en bellen.


De ene vrouw heeft een moeilijkere bevalling dan de andere, en hoe het zal gaan valt niet te voorspellen. Onthoud dat je in professionele handen bent, en goed in de gaten wordt gehouden. Je staat er niet alleen voor!


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 30

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.