Nutricia voor jou
Emotie en relaties

Jouw rol als je partner zwanger is

Ben je al gewend aan het idee dat je papa wordt? Bijzonder hè, dat er in no time vanuit een piepkleine eicel en een nog kleiner zaadje een compleet mini-mensje groeit. En dat jullie kind, eenmaal uit de buik, naar je gaat lachen, geluidjes maakt en heerlijk tegen je aan kan liggen. Maar ook nu, nu de baby nog niet geboren is, kun je al contact maken. Hallo baby! En natuurlijk ondersteun je je partner zoveel je kunt.

Contact in de buik

In de buik is het warm en donker, maar niet stil! De geluiden die de darmen maken, het kloppen van het hart van de moeder… Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap kan jullie baby de geluiden in de baarmoeder horen. Dat gehoor ontwikkelt zich steeds beter en jullie baby hoort een tijdje later ook geluiden die van buiten het lichaam komen. Jouw stem bijvoorbeeld. Door nu volop ‘tegen de buik’ te praten, went jullie baby aan jouw stem. Eenmaal geboren zorgt jouw stem daardoor voor geruststelling.

Datzelfde geldt voor muziek. Als jij een bepaald muziekje vaak laat horen (vooral vanaf 36 weken zwangerschap) dan herkent jullie baby dat geluid na de geboorte. Ook aanrakingen vinden baby’s in de buik heel prettig. Vanaf 8 weken zwangerschap kunnen ze dit al voelen! Leg dus regelmatig even je hand op de buik van je partner. Lekker rustgevend voor jullie uk. Na 27 weken zwangerschap kan jullie kindje zelfs naar je hand toe “zwemmen” en er tegen aan gaan liggen als jij over de buik wrijft.

Van prenatale screening tot cursus

Als jij betrokken bent bij de zwangerschap, is dat fijn voor je partner. Ze kan deze ‘bolle maanden’ wel een maatje of coach gebruiken. En bij afspraken zoals bij de verloskundige of tijdens de echo, onthouden jullie samen meer dan zij alleen. Ga daarom af en toe mee naar het spreekuur van de verloskundige of gynaecoloog. Als je een fulltime baan hebt, is dat soms wat lastig in te plannen, maar probeer afspraken die belangrijk zijn, zoals de afspraak waarbij jullie het geboorteplan bespreken zo te plannen dat je mee kunt. Echo’s zijn natuurlijk extra bijzonder. Voor jou als partner is dit zo’n moment waarop de zwangerschap weer even wat tastbaarder wordt. Je kunt dan jullie baby zien. Als jullie kindje wakker is, zie je het zelfs bewegen. En het hartje horen kloppen blijft natuurlijk ook heel bijzonder.

Van zwangerschapsyoga tot een cursus over borstvoeding en van een bevalcursus tot zwangerschapszwemmen. De keuze aan zwangerschapscursussen is reuze! Sommige cursussen zijn helemaal gericht op zwangeren. Maar er zijn ook cursussen waarbij je als partner niet wegkomt met alleen een partneravond; sommige cursussen volg je helemaal samen. Je krijgt er veel informatie en tips, maar het kan zeker ook prettig en gezellig zijn om andere partners te ontmoeten.

Klussen in de babykamer

Van meubeltjes kopen die je in elkaar zet tot behangen, schilderen en een lamp ophangen: deze klusjes zijn vaak voor vaders. En dat is niet erg, want zo kun jij een belangrijk steentje bijdragen aan de fijne plek waar jullie kind straks heel wat uurtjes doorbrengt. Ga je voor tweedehands en is een nieuw likje verf op de meubeltjes nodig of koop je alles nieuw? Tip: begin op tijd. Schuren, schilderen en drogen kost nu eenmaal wat tijd en vergis je zeker ook niet in de levertijd als jullie alles liever nieuw willen hebben.

Om alvast over na te denken: verlof

Partnerverlof, ook wel vaderschapsverlof, geboorteverlof of kraamverlof genoemd, zijn de vrije dagen die je als partner krijgt buiten je normale vakantiedagen als jullie baby net geboren is. Daarnaast kun je vanaf 1 juli 2020 ook aanvullend geboorteverlof opnemen en er is nog ouderschapsverlof. Verdiep je er eens in, zodat je weet waar je wel of geen gebruik van wilt maken, wat de eventuele financiële consequenties zijn en wanneer je het aan moet vragen. Zo kun je straks wat extra tijd met je kind doorbrengen als je dat fijn vindt.

Klaar voor The Big Moment

Tijdens de laatste zwangerschapsweken kun jij al zorgen voor een goede ‘beval-voorbereiding’:

  • Stippel de route naar het ziekenhuis uit. Kijk wat een snelle route is, maar probeer ook of je bijvoorbeeld drempels zoveel mogelijk kunt vermijden. Het is namelijk geen pretje om met weeën op en neer te schudden in de auto. Zorg ook voor een uitgestippelde route als jullie hopen dat de bevalling thuis kan plaatsvinden. Je weet immers nooit hoe het loopt…
  • Zorg dat de tank van de auto altijd voldoende gevuld is of dat de elektrische auto voldoende geladen is. En leg wat klein geld in de auto. Handig als je ergens betaald moet parkeren of een muntje nodig hebt voor een rolstoel.
  • Koop eventueel alvast een rol beschuit, boter en muisjes. Het is ook handig om een extra pak thee en koffie op voorraad te hebben. Want bezoek krijg je zeker.
  • Maak eventueel een Spotify-lijstje met rustgevende muziek die je op kunt zetten bij een thuisbevalling.
  • Denk ook aan jezelf: een bevalling kan lang duren. Zorg dat je iets in huis hebt dat je tussendoor kunt eten. Een portie soep of een restje pasta of rijst uit de vriezer bijvoorbeeld. Desnoods een diepvriespizza. 
  • Zorg dat je mobiele telefoon altijd geladen is zodat je eventueel foto’s kunt maken en mensen kunt bellen als de baby er is. Wil je een camera meenemen? Zorg dan voor een volgeladen accu en voldoende geheugenkaartjes.
  • Verhoog het bed als jullie hopen op een thuisbevalling.

Back to storyline

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!