Mama werkt

Zwangerschapsverlof

In Nederland heeft elke vrouw recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je kunt vanaf 6 weken tot uiterlijk 4 weken voor de vermoedelijke datum van de bevalling zwangerschapsverlof opnemen. Dit verlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Daarna heb je minimaal 10 weken recht op bevallingsverlof. Dit verlof gaat in op de dag na de bevalling.

Duur van het verlof

Het is wettelijk bepaald dat je minimaal 16 weken verlof hebt. Stel dat je baby later wordt geboren dan verwacht, dan wordt je zwangerschapsverlof verlengd met deze periode. Je hebt hierna nog steeds recht op 10 weken bevallingsverlof. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje eerder wordt geboren. Indien je voor de geboorte minder dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt opgenomen, dan kun je de gebruikelijke 10 weken bevallingsverlof verlengen met het aantal dagen of weken dat je nog tegoed hebt van je zwangerschapsverlof. 


In loondienst

Wanneer je werkzaam bent in loondienst dien je uiterlijk 3 weken voor de dag dat je verlof wilt opnemen dit kenbaar te maken aan je werkgever. Tijdens je verlof ontvang je een zwangerschapsuitkering van het UWV. Om een zwangerschapsuitkering voor je aan te vragen, heeft je werkgever een verklaring van de verloskundige of arts nodig waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld. De hoogte van de uitkering bedraagt maximaal 100% van je dagloon. 


Bij een uitkering

Indien je een WW-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering of ziektewetuitkering ontvangt, dan moet je zelf een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. Dit moet je minimaal 8 weken voor de uitgerekende datum doen middels het formulier Aanvraag WAZO-uitkering. 


Als zelfstandige

Vroeger was je als zelfstandige voor verlof volledig op jezelf aangewezen. Maar sinds juni 2008 kunnen ook ZZP’ers aanspraak maken op een zwangerschapsuitkering, de zogenoemde ZEZ-uitkering (zelfstandig en zwanger). Voor de ZEZ-uitkering maakt het niet uit of je wel of geen personeel in dienst hebt. Ook indien je geen eigenaar bent van het bedrijf, maar bijvoorbeeld een meewerkend partner of echtgenote, dan heb je recht op een ZEZ-uitkering. De uitkering vraag je zelf aan bij het UWV. Dit kan vanaf de dag dat je 24 weken zwanger bent tot uiterlijk 2 weken voordat je het verlof in wilt laten gaan. 

Een ZEZ-uitkering aanvragen

Bij de aanvraag moet je een kopie van de Aanslag Inkomstenbelasting van het voorgaande kalenderjaar meesturen. Daarnaast dien je, net als wanneer je in loondienst werkt, een zwangerschapsverklaring aan te leveren waarin de vermoedelijke bevallingsdatum is vermeld. De hoogte ervan wordt bepaald door het aantal uren dat je als zelfstandige werkt. Werk je minimaal 1.225 uur per jaar als zelfstandige, dan ontvang je een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Werk je minder, dan wordt er gekeken naar je inkomen in het kalenderjaar voor je zwangerschap. 


Partnerverlof moeder

Sinds 1 januari 2015 heeft u na de bevalling van uw partner ook recht op 3 dagenouderschapsverlof. Dit verlof wordt partnerverlof genoemd. Voor dit verlof geldt:

  • u meldt het verlof minstens 2 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum bij uw werkgever;
  • uw werkgever mag u dit verlof niet weigeren;
  • u kunt het verlof direct na het kraamverlof opnemen. Of binnen 4 weken nadat de baby thuis is geboren of uit het ziekenhuis is thuisgekomen;
  • het verlof gaat af van uw tegoed aan ouderschapsverlof. Uw ouderschapsverlof bedraagt in totaal 26 keer het aantal uren dat u per week werkt.
  • u heeft geen recht op salaris tijdens het verlof. Behalve als dit is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst of cao.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 16

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.