Allergieën en kwaaltjes

Zwangerschaps­duizeligheid

Als je zwanger bent kun je wat sneller duizelig worden dan normaal. Je hebt een licht gevoel in je hoofd of last van draaierigheid.

Oorzaken van duizeligheid

  • Lage bloeddruk (vooral rond week 20)

Als gevolg van de zwangerschapshormonen kan je last hebben van plotselinge bloeddrukdalingen. Dat merk je als je bijvoorbeeld te snel opstaat, lang hebt gelopen of lang staat. Zorg dat je dagelijks voldoende vocht binnenkrijgt. Ook een kopje bouillon kan helpen.


  • Bloedarmoede door laag ijzergehalte

Een ijzertekort kan vastgesteld worden door een eenvoudig vingerprikje en wordt behandeld met ijzerpillen. Laat je bloed controleren bij je verloskundige en/of huisarts. Je kunt je ijzergehalte ook verbeteren door veel voedsel met ijzer te eten. Voorbeelden zijn rundvlees, bonen, (groene) groenten en appelstroop.

  • Laag suikergehalte

Ook een laag suikergehalte kan zorgen voor duizeligheid tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om regelmatig en vaker te eten. Zorg dat je altijd wat te eten en te drinken in je tas hebt zitten als je op pad gaat.

  • Opvliegers

Als je zwanger bent kun je last hebben van opvliegers. Je kunt het plotseling heel warm krijgen, waardoor je je een beetje draaierig voelt. Het dragen van laagjes kleding kan helpen. Zo kun je snel een eenvoudig een kledingstuk uittrekken.


  • Rugligging

Later in de zwangerschap kun je duizelig worden wanneer je op je rug ligt. Dit komt omdat de zware baarmoeder tegen een groot bloedvat duwt. Hierdoor krijg jij niet alleen minder zuurstof, maar ook je baby. Op je zij draaien helpt.

Tips tegen duizeligheid

  • Regelmatig eten

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je regelmatig eet. Eet kleine, gezonde porties verspreid over de dag.


  • Niet te snel opstaan

Probeer niet te snel uit bed of uit een stoel op te staan.


  • Geen heet bad

Vermijd een te warm bad. Door een te warm bad kun je oververhit raken.


  • Drink voldoende

Zorg dat je dagelijks voldoende vocht binnenkrijgt. 1,5-2 liter vocht (inclusief melk).


Controle duizeligheid

Ben je zwanger en maak je je zorgen omdat je vaak duizelig bent? Neem dan gerust contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Hij of zij kan je bloeddruk controleren en een eenvoudig bloedonderzoek uit laten voeren.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 21

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?