We gaan op BABYMOON en we nemen mee..

Heb je de laatste vakantie samen gepland (en geboekt)? Dan kan het aftellen beginnen! Maar wat neem je eigenlijk mee en waar moet je rekening mee houden?

Als je zwanger bent pak je misschien wat anders in dan anders en neem je dingen mee die je normaal gesproken niet mee zou nemen. Ook kan het zijn dat de zwangerschapsdementie als is toe geslagen en je soms iets vergeet. Maar geen stress! Om ervoor te zorgen dat je ontspannen en goed voorbereid op vakantie kunt hebben we deze handige lijst voor je samengesteld :-)

Psst! -> Download checklist hier

Documentatie

Ga je naar het buitenland op vakantie? Vergeet dan niet om (in je handbagage) een zwangerschapsverklaring mee te nemen. Dit is een officieel bewijs afgegeven door je verloskundige, gynaecoloog of huisarts, waar op staat dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Deze moet opgesteld en ondertekend zijn door een arts of verloskundige. Als je hier meer over wilt weten kun je op de website kijken of contact opnemen met de maatschappij. 

Ook kan het handig zijn om informatie en telefoonnummers van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld het nummer van je verloskundige in je telefoon opslaan voor het geval je vragen hebt. En vergeet je reisverzekeringspapieren en paspoort niet ;-)

Handbagage

Voor onderweg is het lekker om een kussentje mee te nemen. Deze kun je gebruiken voor wat extra ondersteuning in je rug en bekken. Of natuurlijk om lekker op te slapen en uit te rusten tijdens de reis. Ga je met de auto op vakantie? Dan zou je ook je hoofdkussen van je bed mee kunnen nemen.

Word je snel flauw of misselijk? Houdt dan wat snacks bij de hand, zoals rozijntjes of crackers. Neem ook voldoende water mee, want het is belangrijk te blijven drinken. Ook al moet je dan om de haverklap naar het toilet.

Let op: in Nederland kun je water direct uit de kraan drinken, maar dit geldt niet voor alle landen. Check daarom voor je vertrek even online of dit kan of niet. Dit kan bijvoorbeeld op de website Water in het buitenland. Wordt water uit de kraan drinken afgeraden: drink dan alleen water uit flesjes die nog afgesloten zijn.

Tip: Als je lang stil zit tijdens de reis, doe dan wat bewegingsoefeningen.

Hiermee stimuleer je de bloedsomloop en zo kun je stijve benen voorkomen.

Toilettas

Naast de spulletjes die je normaal gesproken mee zou nemen op vakantie, zoals shampoo, make-up, (gezichts-)crème, deodorant en parfum, zijn er tijdens je zwangerschap een aantal dingen dat je extra mee wilt nemen.

Bijvoorbeeld een speciale buikbalsem of olie, om je huid te beschermen en soepel houden nu je buik zo ontzettend hard groeit. Vergeet ook je zwangerschapsvitaminen niet in je toilettas te stoppen.

Qua medicijnen kun je het beste met je arts of verloskundige overleggen wat je mag gebruiken en het best mee kunt nemen. Nu je zwanger bent mag je namelijk niet alles gebruiken. Wat je in ieder geval kunt meenemen is paracetamol (voor een koorts-remmende en pijnstillende werking) en norit (diarree-remmer). Check altijd even de bijsluiter voor je dit gebruikt.

Als je een bestemming in de zon hebt geboekt, neem dan een zonnebrand met hoge factor mee! Je beschermen tegen de zon is normaal al heel belangrijk, maar nu je zwanger bent is dit extra belangrijk. Tijdens de zwangerschap kunnen namelijk, door (onbeschermde) blootstelling aan de zon, pigmentvlekken ontstaan in je gezicht en decolleté. Dit wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door te smeren met een hoge beschermingsfactor. Voor je gezicht kun je het beste factor 50 gebruiken, voor de rest van je lichaam minimaal factor 30.

Kleding

Waar je ook naartoe gaat op vakantie, neem vooral kleding mee die je lekker vindt zitten en waar je je comfortabel in voelt. Als je naar een warme bestemming gaat kun je het beste lichte en luchtige kleding dragen zoals (maxi-)jurkjes. Als je een wat koudere bestemming hebt geboekt dan kun je lekkere truien of vesten meenemen. Ook een “chill-outfit” is altijd fijn om mee te nemen, daarin kun je lekker relaxen als je bij je accommodatie bent of als op je kamer bent. Natuurlijk kun je ook wat mooie kledingsetjes meenemen voor als jullie bijvoorbeeld uiteten gaan of als jullie een romantisch uitstapje maken.

Mocht je een strandvakantie hebben geboekt of een vakantie met een zwembad, dan zijn er hele leuke badpakken en bikini’s voor zwangeren te koop. Ook handig:

• Een doek om je buik te bedekken
• Een hoed om je gezicht uit de zon te houden
• En een zonnebril om je ogen te beschermen
En dit helpt je ook te beschermen tegen een zwangerschapsmasker.

Als je van plan bent om veel te gaan lopen, dan zijn goede wandelschoenen én wandelsokken een aanrader. Als je weer terug bent (na een lange dag), dan zijn slippertjes heerlijk.

Goed om op te letten: je voeten kunnen wat vocht vasthouden en daardoor iets uitzetten.

Ontspanning

Een babymoon is een vakantie waar jullie samen kunnen genieten en ontspannen. Jullie hebben alle tijd voor elkaar. Zo zou je bijvoorbeeld massageolie mee kunnen nemen om elkaar heerlijk te verwennen. Of badschuim voor een lekker bad samen. Pak wat spelletjes in voor gezellige quality time samen, zoals een pak kaarten of een bordspelletje. En met wat tijdschriften of een goed boek kun je helemaal wegdromen.

En ook..

Een babymoon is een mooi moment om samen herinneringen te maken. En wat is er mooier dan het vastleggen van deze herinneringen voor later? Je kunt een camera meenemen en daarmee leuke foto’s of video’s schieten. Of natuurlijk gewoon de camera van je telefoon gebruiken.

Maar je kunt de herinneringen ook bewaren door een dagboekje bij te houden tijdens de babymoon, in een notitieboekje. Dit boekje kun je ook gebruiken om, samen met je partner, een parenting plan te schrijven. En wat dacht je van een mooie brief schrijven aan je partner met lieve dingetjes? Lees hier meer wat je kunt doen om je laatste vakantie de meest bijzondere ooit te maken.

Ben je toch wat vergeten mee te nemen op vakantie? Dan kun je altijd op het internet checken of er een winkel in de buurt is waar je terecht kunt. Of je kunt aan je accommodatie vragen of ze je kunnen helpen. Raak vooral niet in paniek. Het is tenslotte je babymoon dus blijf vooral lekker ontspannen :-)

MELD JE AAN voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders