Nutricia voor jou
Ontwikkeling

Symptomen van een zwangerschap

Al vrij snel na de bevruchting kun je enkele symptomen van een zwangerschap herkennen. Deze tekenen, die soms een enorme verandering voor je lichaam kunnen zijn, ontstaan door hormonale veranderingen. De symptomen verschillen per persoon. Ook hoef je ze lang niet allemaal tegelijk te hebben. Sterker nog, het kan zelfs zijn dat je helemaal geen tekenen vertoont.

Symptomen van een zwangerschap

Ondanks dat sommige vrouwen vroeg in de zwangerschap geen enkele aanwijzing bespeuren in hun lichaam, voelen de meeste vrouwen toch wel dat hun lichaam te maken heeft met (hormonale) veranderingen. Nutricia heeft de meest voorkomende symptomen van een zwangerschap voor je op een rijtje gezet:

Niet menstrueren.
Het uitblijven van de menstruatie is één van de duidelijkste signalen van een zwangerschap. Toch hoeft het uitblijven van de menstruatie niet altijd te betekenen dat je daadwerkelijk zwanger bent. Niet menstrueren gaat namelijk ook samen met andere reacties van je lichaam, zoals stress, ziekte of een verstoorde hormoonhuishouding.

Zware misselijkheid. Vooral vroeg in de zwangerschap komt ochtendmisselijkheid vaak voor. Doorgaans is dit tussen de 2e en 8e week van de zwangerschap. Je kunt je erg misselijk voelen. Soms gaat dit gepaard met overgeven. Wanneer de misselijkheid een aantal dagen achtereen blijft opkomen, kan dit duiden op een zwangerschap. Maar net als bij het wegblijven van de menstruatie kan misselijkheid ook te maken hebben met stress.

Vermoeidheid.
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Ook heeft je lichaam te maken met veel veranderingen, waardoor je meer rust nodig hebt.


Vaker naar het toilet.
Vooral vanaf 6 tot 8 weken zal je soms midden in de nacht je bed uit moeten om te plassen. Ook hierbij geldt dat je hormonale huishouding op zijn kop wordt gezet, wat resulteert in vaker moeten plassen.


Vreemde smaak in je mond.
Wanneer je zwanger bent is het heel normaal dat je geen zin hebt in voedsel dat je normaal erg lekker vindt. Ook komt het vaak voor dat je juist trek hebt in etenswaren die je voorheen altijd liet staan.

Verandering van je borsten.
In de eerste weken van de zwangerschap kunnen je borsten heel gevoelig zijn of tintelen. Ook gebeurt het vaak dat ze groter worden. Het kan zijn dat je aders zichtbaar worden en dat je tepels donkerder kleuren. Meestal gebeurt dit wanneer je een week overtijd bent of rond de 3e week na de bevruchting.


Stress en stemmingswisselingen.
De veranderingen in je hormoonspiegel kunnen ervoor zorgen dat je stemming snel kan omslaan. Dit is vooral in de eerste weken van de zwangerschap het geval. Ook kan het zijn dat je veel gevoeliger bent, waardoor je soms moet huilen zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is.

Pijn in je onderbuik. Ongeveer een week na de bevruchting vindt de innesteling plaats. Sommige vrouwen voelen dit en krijgen krampjes ter hoogte van hun baarmoeder. Ook gebeurt het wel eens dat tijdens de innesteling een bloedvaatje geraakt wordt. Hierdoor kun je wat bloed verliezen. Deze innestelingsbloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor.

Zwangerschapstest
Alle bovenstaande symptomen kunnen duiden op een zwangerschap. Maar omdat de tekenen ook toegeschreven kunnen worden aan bijvoorbeeld stress of andere reacties van je lichaam, is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en een zwangerschapstest te doen. Dan weet je namelijk zeker waar je aan toe bent. Een zwangerschapstest kun je kopen bij de drogist of apotheek. Ook kun je hem online bestellen wanneer je dat makkelijker of fijner vindt. Heb je nog vragen of ben je ergens onzeker over, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een gynaecoloog of je verloskundige. 

Het goede nieuws is dat je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Met een gezond eetpatroon en goede voedingsgewoontes bijvoorbeeld. Een goede conditie helpt ook. En hoe spannend het zwanger worden ook is, probeer ontspannen te blijven. Leer bovendien de tekenen van je ovulatie kennen. Allemaal kleine dingen die kunnen helpen. En voor je het weet, ervaar jij misschien ook de vroege tekenen van de zwangerschap.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de preconceptie?

Lees meer over Week 4

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!