Praktisch

Baby uitzetlijst

Ondanks de ongelooflijke hoeveelheid babyspulletjes die wordt aangeboden, hoeft een baby uitzet geen rib uit je lijf te kosten. Je pasgeboren kindje heeft maar een paar basisspullen nodig en waarschijnlijk krijg je tijdens je kraamperiode een heleboel handige cadeaus.

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees dan hieronder verder in onze baby uitzetlijst en ontdek wat de belangrijkste benodigdheden voor je baby zijn.

Babykleertjes

Bij de baby uitzet horen zeker wat warme en comfortabele babykleertjes. Houd er rekening mee dat je kindje snel groeit, dus je hebt maar een paar kledingstukken nodig van elke maat. De belangrijkste benodigdheden voor je baby zijn:

 • minstens zes rompertjes
 • een paar truitjes en broekjes met drukknoopjes
 • twee of drie vestjes
 • een aantal sokken
 • een mutsje voor binnen de eerste dagen en voor buiten
 • handschoentjes om te voorkomen dat je baby met zijn scherpe nageltjes in het gezichtje krast
 • spuugdoekjes om je eigen kleding tegen spugen en knoeien te beschermen

Tool

Schrijf je geboorteplan voor je bevalling

Het schrijven van een geboorteplan is een goede voorbereiding op je bevalling. Deel je wensen ook met je partner.

Handig als je borstvoeding geeft

Wil je straks borstvoeding gaan geven? Dan is het verstandig om vast een goed ondersteunende, makkelijk te openen voedings-bh te kopen. Schaf ook kompressen aan, want deze nemen lekkende melk op. Als je gaat kolven, heb je nog een paar extra hulpmiddelen nodig: een borstkolf, bewaarzakjes, zakjes waar je ijsblokjes mee kunt maken, flesjes, spenen en een sterilisatieset (steriliseren kan eventueel ook in een pan met kokend water).

Luiers verschonen

Het is altijd handig om wegwerpluiers in huis te hebben, ook al wil je graag katoenen luiers gaan gebruiken. Vooral tijdens de eerste drukke dagen met je pasgeboren baby komen ze van pas. Om luiers te verschonen, heb je een matje en toiletartikelen als zinkzalf en talkpoeder nodig. Denk ook aan een luiertas waar je alle benodigdheden in kunt doen om buitenshuis een luier te verschonen. Heb je nog geen commode of verschoontafel om je baby op te verzorgen? Dan is het verstandig om een goed meubel aan te schaffen. Een commode op heuphoogte is beter voor je rug, want je hoeft niet telkens voorover te buigen bij het verschonen.

Lekker slapen

Een draagbare reiswieg is het perfecte bedje voor de eerste paar weken. Zo houd je je kindje dichtbij als het slaapt. Zacht beddengoed is comfortabel voor je kindje en een babyfoon en kamerthermometer geven jouw bezorgde gemoed rust.

Baden en wassen

Misschien vind je het fijn om een speciaal babybadje aan te schaffen, maar een standaard afwasteiltje kan net zo handig zijn. Houd er wel rekening mee dat normale zeep en shampoo te sterk zijn voor het gevoelige huidje van je baby. Speciale doucheproducten voor je kleintje horen daarom bij de baby uitzet, deze zijn veel zachter voor de huid.

Op reis met je baby

Voordat je kindje met de auto mee mag, moet er een autostoeltje ge├»nstalleerd zijn. Houd daarbij de voorschriften van de fabrikant goed aan en koop nooit een tweedehands autostoeltje. Als deze bij een ongeluk betrokken is geweest, biedt het namelijk niet genoeg bescherming! Plaats het stoeltje op de achterbank van je auto, want dit is de veiligste plek voor je baby. Vervoer je kindje alleen maar op de  achterbank als je airbags in je auto hebt.


Een van de andere benodigdheden voor je baby is een buggy of kinderwagen. Als je hiervoor op pad gaat, zul je zien dat er een enorme hoeveelheid mogelijkheden is voor elk budget. Waar moet je allemaal aan denken? We zetten een paar aandachtspunten voor je op een rij. • Kan de buggy of kinderwagen helemaal plat, zodat de ruggengraat van je baby in de groei voldoende steun krijgt?
 • Is het gemakkelijk aan te passen aan je groeiende kindje?
 • Heeft de wagen voor jou en je partner de juiste hoogte om te duwen?
 • Heeft het ruimte om je luiertas of andere items in op te bergen?

Kosten baby: milieu- en budgetvriendelijke idee├źn voor de baby uitzet

Je hebt babyspulletjes maar voor een korte tijd nodig. Als je in je familie- en kennissenkring even rondvraagt, zul je merken dat veel mensen nauwelijks gebruikte babyspullen in huis hebben. Maak eens een wensenlijstje en je zult verrast zijn over de handige cadeautjes die jouw kant op komen.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 19

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.