Praktisch

Zwangerschapsverlof opnemen

Het voelt misschien een beetje zuur om elke keer ongeveer een derde van je salaris te zien verdwijnen naar de belastingdienst, maar een van de voordelen hiervan komt in zicht zodra het tijd wordt om zwangerschapsverlof op te nemen. Waar vrouwen in de negentiende eeuw nog moesten doorwerken tot het laatste moment, kun jij je rustig voorbereiden op de bevalling en vervolgens meer tijd doorbrengen met je kindje. Wat zijn je rechten als aanstaande moeder?

Hoe lang heb ik zwangerschapsverlof?

Rond de geboorte heb je recht op minimaal 16 weken verlof. Je kunt je zwangerschapsverlof laten ingaan vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum van de bevalling, maar je kunt er ook voor kiezen om door te werken tot 4 weken voor de bevalling. Daarna gaat het verlof verplicht in. Mocht je baby later geboren worden dan de uitgerekende datum, dan wordt je zwangerschapsverlof verlengd.  Na de bevalling heb je minimaal 10 weken bevallingsverlof. Als je hebt besloten om minder dan 6 weken verlof op te nemen voor je bevalling, mag je deze tijd aan je bevallingsverlof toevoegen. 

Krijg ik doorbetaald?

Je krijgt niet je salaris doorbetaald tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. In plaats daarvan krijg je een uitkering ter hoogte van je salaris. Dit wordt berekend op basis van je dagloon. Er is een maximum dagloon van €197, dus als je meer dan dat verdient is het aan je werkgever om te beslissen of hij je uitkering aanvult tot je normale salaris.

Vaderschapsverlof (kraamverlof)

Voor kersverse vaders is het verlof aan de magere kant. Hij mag twee dagen betaald verlof opnemen binnen vier weken na de geboorte. Als de baby in het ziekenhuis geboren is, tellen de vier weken vanaf de dag dat de baby thuiskomt. Soms staan er in de CAO andere afspraken over kraamverlof; deze gelden dan in plaats van de wet. Het kabinet heeft plannen om drie onbetaalde dagen toe te voegen aan het kraamverlof, maar dit moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste kamer.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 34

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.