Sporten

Zwangerschapscursus volgen

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar veel vrouwen vinden het een fijne manier om zich voor te bereiden op de bevalling,

Als aanstaande moeder wil je er alles aan doen om de zwangerschap zo goed mogelijk door te komen en de bevalling goed voorbereid in te gaan. Het volgen van een zwangerschapscursus kan daarbij helpen. Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar veel vrouwen vinden het een fijne manier om zich voor te bereiden op de bevalling en de periode daarna.

Is een zwangerschapscursus nuttig?

Het volgen van een zwangerschapscursus zorgt ervoor dat je wekelijks de gelegenheid hebt om even stil te staan bij je zwangerschap. Voor veel zwangere vrouwen is het een moment van ontspanning. Alles draait even alleen om jou en je baby.Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapscursussen. De ene cursus focust zich op ademhalingsoefeningen en de andere draait vooral om het uitwisselen van ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga, een mensendieckcursus, haptonomie, een cursus samen bevallen of een cursus mindful zwanger. Je kunt ook gaan zwangerschapszwemmen of aan zwangerschapsfitness doen. Kijk eens wat het beste bij jou past en waar jij je het prettigst bij voelt.


Goede voorbereiding

Vrijwel alle zwangerschapscursussen helpen je om je fit en ontspannen te voelen tijdens de zwangerschap. Je krijgt algemene informatie over de zwangerschap, bevalling en periode daarna. Maar je krijgt ook nuttige tips om bijvoorbeeld bekkenklachten te voorkomen of met deze klachten om te gaan. Bovendien leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die helpen je wee├źn op te vangen.


Partneravond

Veel zwangerschapscursussen bieden ook een speciale partneravond aan. Tijdens deze avond leert je partner verschillende massagetechnieken en krijgt hij informatie over wat hem te wachten staat en hoe hij jou het beste kan ondersteunen tijdens de bevalling. 


Ervaringen uitwisselen

Soms is het fijn om met andere zwangere vrouwen ervaringen uit te wisselen. Niet al je vriendinnen zullen net als jij een kindje verwachten, waardoor ze niet altijd begrijpen hoe jij je voelt en wat je doormaakt. Tijdens een zwangerschapscursus ontmoet je andere aanstaande moeders om gezellig mee te kletsen over die vervelende kwaaltjes, die mooie momenten zoals het eerste schopje of onzekerheden. 

Welke periode?

Veel cursussen starten rond week 26-30 van de zwangerschap. Wacht niet te lang met inschrijven. De meeste lessen duren ongeveer zes tot acht weken.


Kosten zwangerschapscursus

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (of een gedeelte van) de kosten van een zwangerschapscursus. Kijk in jouw zorgpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 12

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.