Voeding

Alles over borstvoeding

Borstvoeding is een van de mooiste wonderen van de natuur: het voedt, is overal beschikbaar en heeft altijd de juiste temperatuur.

De samenstelling van borstvoeding

Borstvoeding is helemaal afgestemd op de behoefte van je baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Het heeft namelijk veel voordelen: het ondersteunt bijvoorbeeld de ontwikkeling van zijn hersenen en het imuunsysteem. Daarom krijgt je baby met borstvoeding de beste start.

Borstvoeding heeft vele kleuren

In tegenstelling tot de witte kleur van koemelk, kan borstvoeding veel verschillende kleuren hebben. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder jouw voeding. “Verse” moedermelk heeft vaak een gele, blauwachtige of lichtbruine kleur, terwijl bevroren moedermelk geelachtig kan zijn.

Veranderingen in moedermelk

Borstvoeding is uniek. Dat komt onder andere doordat het bestaat uit verschillende onderdelen. De samenstelling van moedermelk verandert in de periode dat je borstvoeding geeft, maar ook tijdens een voeding. De eerste moedermelk (tijdens de eerste dagen na de geboorte) noemen we colostrum. Deze melk is geel van kleur en bevat veel antilichamen. Je kindje kan colostrum makkelijk verteren en het wekt de eerste ontlasting van je kindje op. Deze zwarte ontlasting, ook wel meconium genoemd, bevat alle stoffen die tijdens de zwangerschap in de darmen van je kindje terecht zijn gekomen. Van de vierde tot de tiende dag na de geboorte ga je meer melk produceren. Deze melk bevat meer vetten en koolhydraten en minder eiwitten en mineralen. Deze melk is gelig van kleur. Na 10 dagen maakt je lichaam ‘volwassen’ moedermelk aan. Door de vele vetten en koolhydraten is je kindje verzadigd na een voeding. Het optimale eiwit- en mineralengehalte zorgt ervoor dat je kindje de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Deze moedermelk heeft een wittige kleur. Tijdens elke voeding produceert je lichaam altijd een driegangenmenu voor je kindje: waterige voormelk, voedzame melk als hoofdgerecht en achtermelk om je kindje tevreden te stellen.

Voeding

Jouw voeding tijdens borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, krijgt je kleintje al zijn voeding via jou binnen. Extra belangrijk dus dat jijzelf de voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw kindje nodig heeft. Hoe zorg je voor een goed voedingspatroon?

Lees meer

Borstvoeding past zich aan

Moedermelk heeft niet altijd dezelfde samenstelling, maar past zich aan de behoefte en de leeftijd van je baby aan. De eerste moedermelk, colostrum, wordt gevormd in de eerste dagen na de geboorte. En ook al maakt je lichaam er maar een kleine hoeveelheid van aan, colostrum is heel bijzonder. Niet alleen door de gele kleur, maar ook door het hoge gehalte aan eiwitten, immunoglobine, nucleotiden, mineralen en vitamines. Er zitten zelfs witte bloedcellen in die bacteriën en schimmels kunnen doden. Er zit minder vet en lactose in dan in de melk die je lichaam later produceert. Colostrum is licht verteerbaar en helpt het lichaam van je kindje om de eerste (zwarte) ontlasting, het meconium, af te voeren.

Van 4 tot 10 dagen na de geboorte produceer je melk die meer energie levert. Daarna volgt de ‘volwassen’ moedermelk. Hierin zitten veel vetten en koolhydraten; lekker verzadigend voor je kindje. Je kunt hier tot wel 700 ml per dag van aanmaken. Een hele prestatie van je lichaam.

Moedermelk is helemaal op maat. Zelfs tijdens de voeding. Eerst drinkt je kindje de waterige voormelk, waarin veel lactose zit. Deze voormelk lest de dorst, zodat je kindje kan genieten van de voedzame en verzadigende achtermelk. Hier zitten heel veel voedingsstoffen in. Dat moet ook wel, want je kindje heeft 3 tot 4 keer zoveel voedingsstoffen nodig als jij. En in het maagje van je baby past maar 200 ml. Terwijl in de maag van een volwassene wel 2.000 ml past.

Niet lijnen borstvoeding

ls je borstvoeding geeft, heb jij energie en voedingsstoffen nodig voor jou en je baby. Zo zorg je ervoor dat hij goed kan groeien en zich kan ontwikkelen. Eet regelmatig, gevarieerd en uitgebalanceerd. Dat is goed voor jezelf en je kindje. Het is niet aan te raden om te gaan lijnen als je borstvoeding geeft. Want met een dieet krijg je misschien niet alle voedingsstoffen binnen die jij en je kindje nodig hebben. En dat termijn je er dan juist wat extra nodig hebt, net als tijdens je zwangerschap.

Denk je dat je niet voldoende moedermelk hebt?

Soms kun je de indruk hebben dat je niet voldoende melk hebt voor je kindje. Maak je geen zorgen, meestal zit je baby net in een groeispurt en heeft hij wat extra voedingsstoffen nodig. Doe even rustig aan, drink voldoende water en leg je kindje wat vaker aan. Dat stimuleert de melkproductie. Meestal vinden jij en je kindje binnen een paar dagen weer een nieuw, passend ritme

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand