Zwangerschapskalender

Ontwikkeling 10 weken zwanger

Niet alleen je baby groeit, ook jouw lichaam verandert. Wist je dat je baarmoeder de grootte van een flinke grapefruit heeft als je 10 weken zwanger bent?

Je bent 10 weken zwanger

Je kindje is nu helemaal compleet. Al zijn organen en lichaamsdelen zitten er; deze moeten nu alleen nog verder groeien en rijpen. Ondertussen is het een drukte van jewelste in je buik! Je baby wordt elke dag actiever. Dat is niet voor niets; zo traint hij zijn spieren. 

Baarmoeder als een grapefruit

Hoewel je het aan de buitenkant nog niet kunt zien, is je baarmoeder al twee keer zo groot geworden. Die krijgt langzaamaan de omvang van een grapefruit. En je baby groeit ook nog steeds elke dag. Omdat de hersenen zich sneller ontwikkelen dan de andere delen van het lichaam, heeft je kindje in verhouding nog steeds een erg groot hoofd. Dat is ongeveer gelijk aan de rest van zijn lichaampje.  

Nutricia

De eerste 1000 dagen

De periode vanaf de bevruchting tot aan de tweede verjaardag – de eerste 1000 dagen – is essentieel voor de ontwikkeling van je kindje.

Steeds meer een echt mensje

Je kindje heeft in de tiende week al veel geleerd; hij kan nu zuigen, slikken, gapen en plassen. Zijn vuistje kan hij open en dicht doen. Je ongeboren kindje begint steeds meer op een echt mensje te lijken. De 'zwemvliezen' tussen de tenen zijn verdwenen en de armpjes kunnen buigen bij de ellebogen. De huid van je baby is nog heel dun. Zo dun, dat je de ruggengraat door de huid heen kunt zien. Ook de schedel van je baby is nog doorzichtig.

Organen en geslachtshormonen

Belangrijke organen in de buik van je baby ontwikkelen zich nog steeds snel. Zo beginnen de lever, de darmen, de maag en de nieren al echt te werken. Ben je zwanger van een jongetje, dan begint je baby met het aanmaken van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Dit zorgt er onder andere voor dat zijn geslachtsorgaan verder wordt ontwikkeld.

Gezondheid en verzorging

Moeheid is heel normaal

Voeding

Gezonde recepten

Placenta en navelstreng

Rond deze week gaat de placenta haar werk doen. Die heeft zich de afgelopen tijd in je baarmoeder ontwikkeld. De placenta, die met je baby verbonden is via de navelstreng, geeft je baby de benodigde voedingsstoffen en zuurstof. Om te zorgen dat de navelstreng altijd zijn werk kan doen, zit er een beschermende, geleiachtige laag omheen. Die zorgt ervoor dat de navelstreng niet afgeknepen kan worden, als je baby rondjes zwemt in je buik.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 10

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.