Zwangerschapskalender

Ontwikkeling 12 weken zwanger

Je bent 12 weken zwanger. Je baby krijgt al haartjes en vingernagels. Je kindje is ongeveer 6 centimeter groot en je zwangere buikje zal snel zichtbaar worden.

12 weken zwanger

Het gewicht van je baby gaat nu in rap tempo omhoog door de groeispurt. Je kindje krijgt ook al haartjes en nageltjes.

Gewicht verdubbeld

Je ongeboren kindje groeit en groeit maar. Hij is verdubbeld in gewicht ten opzichte van vorige week! Je baby wordt nu iedere dag actiever en de reflexen ontwikkelen zich. Misschien begint hij zelfs al aan zijn duimpje te zuigen. En binnenkort gaat hij zijn vingers spreiden en zijn oogspieren bewegen. Zijn hartslag gaat ondertussen flink tekeer; zijn hartje klopt ongeveer 160 keer per minuut! 

Voeding

Eetbuien tijdens je zwangerschap

Veel toekomstige moeders hebben eetbuien of enorme trek in bepaald eten als ze zwanger zijn. Deze eetbuien kunnen ontstaan door zwangerschapshormonen.

Lees meer

Ogen en oren naar de goede plek

Je kindje begint nog meer op een mens te lijken. De oogjes verschuiven van de zijkant naar het midden. En zijn oortjes zitten nu op de goede plek. Ook de stembanden zijn zich aan het ontwikkelen, maar dat kan je kindje pas horen zodra hij is geboren. Rond de 12e week van je zwangerschap begint je baby ook haartjes te krijgen. En aan de vingers en tenen groeien langzaam zachte nageltjes.

Hoofd en hersenen

Het hoofdje is nog steeds groot, maar door de groeispurt raakt het steeds meer in verhouding met het lichaampje. Je baby kan daardoor nu zelf z’n hoofdje optillen. Ook zijn hersenen zijn flink gegroeid. De hypofyse, een kliertje onder de hersenen, zorgt ervoor dat je kleine zelf hormonen kan produceren. Het beenmerg begint met het aanmaken van witte bloedcellen. Die zijn erg belangrijk voor het afweersysteem van je kindje. 


Termijnecho

Ook je baarmoeder is de afgelopen tijd twee keer zo groot geworden. Daardoor kun je waarschijnlijk aan je buik nu wel zien dat je zwanger bent. Rond deze tijd krijg je een termijnecho om de zwangerschapsduur vast te stellen. En de verloskundige zal ook naar het hartje van je baby proberen te luisteren. Dat klopt nu razendsnel; zo rond de 160 slagen per minuut. Maar soms is het nog iets te vroeg om het hartje te horen kloppen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken; dat komt een volgende keer wel!

Testen

Met een termijnecho kan nog niet voor honderd procent zeker worden vastgesteld of je kindje helemaal gezond is. Als de verloskundige vermoedt dat er een afwijking is, of als er afwijkingen in je familie zijn, dan kan er een test gedaan worden. Zo kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen om te controleren of je kindje een chromosomale afwijking heeft. Bijvoorbeeld het Downsyndroom. Het is niet verplicht om je baby te laten testen; dit mag je zelf beslissen.


Nutricia

De eerste 1000 dagen

De periode vanaf de bevruchting tot aan de tweede verjaardag – de eerste 1000 dagen – is essentieel voor de ontwikkeling van je kindje.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 12

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.