Zwangerschapskalender

16 weken zwanger

Je bent 16 weken zwanger. Hoewel je baby zijn ogen nog niet heeft geopend, kan hij licht van buiten de baarmoeder zien. Je baby blijft zich volop ontwikkelen.

Week 16 van je zwangerschap. Ook bij jou verandert er nog steeds veel. Door je veranderde hormoonhuishouding kun je bijvoorbeeld ineens enorme zin hebben in bepaald eten. Lees meer over de ontwikkeling van je baby en de veranderingen die optreden als je 16 weken zwanger bent.

Je bent 16 weken zwanger

Je baby is nu 15 centimeter lang en weegt ongeveer 80 gram. Hij kan zijn hoofdje al helemaal draaien. Hoewel jij er nog niets van merkt, oefent je kindje alle spieren die hij heeft. Hierbij zwemt hij van de ene kant van je baarmoeder naar de andere. De nageltjes aan de groeiende handen en voeten worden harder en je kindje kan door zijn gesloten oogleden het licht van buiten zien.


Hunkeren naar chocolade

Veel vrouwen die 16 weken zwanger zijn, kunnen ineens enorme zin krijgen in bepaald eten. Je kunt echt hunkeren naar chocolade, zuurkool of sappige perziken. Als je af en toe aan die drang toegeeft, is er niets aan de hand. Maar zwicht niet te vaak voor deze eetbuien. Als je tijdens je zwangerschap niet te veel aankomt, ben je na je bevalling sneller op je oude gewicht. Zorg bovendien dat je basisvoeding gezond en gevarieerd is. Eet dagelijks 6 sneetjes brood, 2 stuks fruit, 450 ml melkproducten, 125-150 gram vlees(waren), ei of vleesvervangers, 200 gram aardappels, rijst, pasta of peulvruchten, 45 gram halvarine, margarine of bak- en braadproducten en 200 gram groente. Variatie, bijvoorbeeld in groente, is belangrijk. En neem af en toe een (gezond) tussendoortje.


Zin in niet-eetbare dingen

Sommige vrouwen lijden aan pica. Dat is de drang om niet-eetbare dingen te eten zoals kalk, klei of aarde en wordt veroorzaakt door een tekort aan bepaalde mineralen. Je zult begrijpen dat het niet verstandig is om aan deze drang toe te geven. Krijg jij zin in niet-eetbare dingen? Vertel het dan aan je verloskundige!


Bekkenklachten

Nu je 16 weken zwanger bent, kun je last krijgen van je bekken. Dan ben je zeker niet de enige: ongeveer de helft van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap bekkenklachten.


Als je last hebt van je bekken, heb je vaak ook pijn aan je onderrug, rond het stuitje of het schaambeen. Je voelt vooral pijn als je begint met bewegen, bijvoorbeeld als je opstaat uit een stoel. Er zijn geen medicijnen tegen bekkenklachten. Als je er last van krijgt, kun je de situatie het beste accepteren en je dagelijkse activiteiten erop aanpassen. Overleg ook met je huisarts of verloskundige: zij kunnen tips en adviezen geven die bij jou passen.


Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 16

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.