Zwangerschapskalender

17 weken zwanger

Als je 17 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 17 centimeter lang. Hij beweegt nu genoeg om dit misschien al af en toe te voelen!

Week 17 van je zwangerschap. Terwijl je baby vrolijk beweegt in je buik, kun jij last krijgen van een langzamere spijsvertering en de obstipatie die daarbij hoort. Lees verder om erachter te komen welke zwangerschapskwaaltjes je nu nog meer kunt verwachten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Je bent 17 weken zwanger

Als je 17 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 17 centimeter lang en weegt ongeveer honderd gram. De niertjes werken nu goed en je baby plast een paar keer per dag in het vruchtwater. Zijn urine komt via de placenta in jouw lichaam terecht, waar de urine verwerkt wordt. Je baby gaat ook iedere dag beter horen. Als je een van de gelukkige vrouwen bent die vroeg haar baby voelt, merk je misschien dat je baby reageert op plotselinge, harde geluiden.


Obstipatie

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap last te hebben van obstipatie. De obstipatie wordt vaak nog erger naarmate je baby groter wordt. Het helpt om veel vezelrijke producten te eten, dus zorg ervoor dat je die bij iedere maaltijd neemt. Volkoren- of tarwebrood zit vol vezels, net als aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit en peulvruchten zoals spliterwten, kapucijners en bruine en witte bonen. Blijf ook voldoende drinken om obstipatie te voorkomen, het liefst 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dat lijkt misschien veel, maar fruitsappen, melk en smoothies tellen ook mee. Zorg ook voor voldoende beweging.

Tips voor een goede stoelgang

  • Begin je dag met een goed ontbijt, dat rijk is aan vezels. Neem bijvoorbeeld twee plakjes roggebrood met kaas en tomaat. Drink daar een glas vers sap (met vruchtvlees) bij. Overdag kun je tussendoor een snee brood of een stuk fruit nemen. 
  • Lekker en goed is een salade van sla, komkommer, tomaat, maïs en kidneybonen. 
  • Sla geen maaltijden over. 
  • Zorg voor voldoende beweging, het liefst elke dag. Daarmee stimuleer je de darmen. 
  • Drink voldoende, liefst 1,5 tot 2 liter vocht per dag. 
  • Gebruik geen laxerende middelen zonder overleg met je huisarts of verloskundige.
  • Kom je niet aan de aanbevolen hoeveelheid van dertig tot veertig gram vezels per dag? Gebruik dan eens Stimulance van Nutricia. Dit is een vezelrijke vruchtendrank met een speciale MF6 vezelmix. Deze natuurlijke voedingsvezels stimuleren de natuurlijke darmwerking. Stimulance is verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen en supermarkten (vaak in het ‘reform’-schap).

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 17

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.