Zwangerschapskalender

18 weken zwanger

Wordt het een jongen of een meisje? Nu je 18 weken zwanger bent, kan een professionele echo deze vraag beantwoorden. Als jij dat wilt tenminste.

Week 18 van je zwangerschap. Het is normaal dat je in deze periode af en toe een beetje duizelig wordt. Je hart voorziet immers jou én je baby van bloed. Duizeligheid is een teken dat je het wat rustiger aan moet doen en gezond moet blijven eten. Lees meer over voeding tijdens je zwangerschap.

Je bent 18 weken zwanger

Je baby groeit hard en is nu ongeveer 18 centimeter lang. Zijn dagen krijgen meer ritme en hij ontwikkelt zelfs een slaapritme. Ook de geslachtsorganen worden duidelijker: binnenkort kun je op een echo  zien of je een zoontje of een dochtertje krijgt. Spannend!

De eerste beweging voelen

Nu je 18 weken zwanger bent, kun je de bewegingen van je kindje voelen. Echt een mijlpaal! Je wordt je steeds meer bewust van je zwangerschap en het gezelschap in je buik. Je baby schopt nog niet echt, het is meer alsof je vlinders in je buik hebt. Dit gefladder verandert pas in flinke schopjes als je baby veel groter is. Misschien voel je je baby nog niet bewegen nu je 18 weken zwanger bent. Dat is helemaal niet vreemd: meestal gebeurt dat pas rond je 20e week.

Duizeligheid tijdens je zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap af en toe wat duizelig worden. Dat komt doordat je hart extra hard werkt om niet alleen jou, maar ook je baby van bloed te voorzien. Ook kun je je draaierig voelen doordat je groeiende baarmoeder op bloedvaten drukt. Sta dus niet te snel op, neem voldoende rust en blijf gezond eten. Door de hele dag kleine gezonde hapjes te nemen, zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Kies voor producten die de bloedsuikerspiegel geleidelijk laten stijgen, zoals volkorenbrood en fruit. Dat werkt beter dan een snelle, zoete suikershot.

Vitamines tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je extra vitamine D  nodig. Deze vitamine zorgt ervoor dat je voldoende calcium op kunt nemen om de botvorming van je kind goed te laten verlopen. Via voeding of zonlicht (ook een bron van vitamine D) krijg je niet voldoende vitamine D binnen. Daarom wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken. Lees hoe je eenvoudig de aanbevolen hoeveelheden vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 18

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.