Zwangerschapskalender

19 weken zwanger

Je bent 19 weken zwanger. Je nadert de helft van je zwangerschap en zult vast uitkijken naar de 20 weken echo waarbij je je groeiende baby kunt zien.

Week 19 van je zwangerschap. Nog knapper dan de techniek van een echo, is de groei die je baby doormaakt. Nu je 19 weken zwanger bent, ontwikkelt hij namelijk zijn gehoor en tast. Om dat goed te laten verlopen, is gezonde voeding heel belangrijk.
Lees meer over de ontwikkeling van je baby en de 20 weken echo.

Je bent 19 weken zwanger

Je kindje is de afgelopen week 1 centimeter gegroeid en hij is nu zo’n 19 tot 20 centimeter lang. Zijn smaakpapillen werken optimaal en de zoete smaak van het vruchtwater maakt hem rustig. Al in jouw buik ontwikkelt je kindje dus een voorkeur voor zoet. Dat zorgt ervoor dat de zoete smaak van jouw moedermelk hem straks ook op zijn gemak stelt. Het herinnert je baby aan de fijne tijd in jouw baarmoeder. Nu je 19 weken zwanger bent, ontwikkelt je baby zijn gehoor in een rap tempo. Je kindje kan zelfs geluiden horen die voor ons te hoog of te laag zijn.

Eten voor twee?

Vaak hoor je dat vrouwen tijdens hun zwangerschap moeten eten voor twee. Maar wist jij dat zwangere vrouwen pas rond het derde trimester slechts 300 calorieën per dag extra nodig hebben? Dat staat gelijk aan één boterham met beleg en een glas melk. Je mag best wat extra’s hebben, maar neem dan een stuk fruit, wat brood of een tweede portie groenten, rijst of aardappelen bij de maaltijd. Meer weten? Kijk op de pagina over gezond eten tijdens je zwangerschap voor meer informatie.

20 weken echo

Als je zwangerschap volgens het boekje verloopt, krijg je één echo. Soms krijg je daarnaast een echo aan het begin van je zwangerschap. De echo die je krijgt in je twintigste week is bedoeld om te kijken of je kindje goed groeit. Als je twintig weken zwanger bent, kan je arts of verloskundige je kindje namelijk perfect in beeld krijgen. Als je wilt, kun je tijdens deze echo zien of je een jongentje of een meisje krijgt. Voordat je een 20 weken echo krijgt, heb je een uitgebreid gesprek met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. De echo wordt vergoed door je basisverzekering, net als het gesprek dat aan het onderzoek voorafgaat. Vraag de voorwaarden na bij je verzekeraar.

Pretecho

Je kunt er ook voor kiezen om op eigen kosten een pretecho te laten maken. Deze echo kun je in 2D, 3D of 4D laten maken en de foto’s of film krijg je mee. Het laten maken van een pretecho duurt ongeveer een half uur. Wil je een pretecho laten maken? Doe dat dan voor de 26e week. Na die tijd is je kindje namelijk te groot voor een compleet beeld!

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 19

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.