Zwangerschapskalender

20 weken zwanger

Je bent 20 weken zwanger. Je zit op de helft van je zwangerschap, een heel bijzonder moment! Je baby is nu ongeveer 22 centimeter en heeft een sterke hartslag.

Week 20 van je zwangerschap. De hartslag van je kindje kun je heel goed zien op de echo die je deze week krijgt. Het is fantastisch om je baby voor het eerst zo goed te zien. En de echo zal waarschijnlijk veel van je onzekerheden over het wel en wee van je kindje wegnemen. Lees meer over wat je kunt verwachten bij de 20 weken echo en de ontwikkeling van je baby.

Je bent 20 weken zwanger

Je kindje is ongeveer 22 centimeter en wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Dat komt omdat de hersenen, die de zintuigen aansturen, zich nu verder ontwikkelen. Je baby heeft nu ook een sterke hartslag. Die kun je heel goed zien op de echo die je deze week krijgt. Op de huid van je kindje zit nu een dikke wasachtige laag. Zo blijft het huidje beschermd tegen het vocht in de baarmoeder.

20 weken echo

Deze week zul je de 20 weken echo krijgen, die zo’n vijftien tot twintig minuten duurt. Tijdens deze echo kijkt je verloskundige of gynaecoloog of alles normaal verloopt en je kindje zich goed ontwikkelt. Ook wordt gekeken waar de placenta zich in je baarmoeder bevindt. Meestal mag je op het scherm meekijken en zal de deskundige je het hartje en de groeiende ledematen aanwijzen. Het is ook de eerste keer dat jij je ongeboren baby goed kunt zien en het is leuk om dit spannende moment met je partner of een vriendin te delen. Vraag dus gerust iemand mee naar deze bijzondere afspraak. Waarschijnlijk wordt er ook gevraagd of je wilt weten of het een jongentje of meisje wordt, want ook dat is goed te zien als je 20 weken zwanger bent! Als er tijdens de echo iets zichtbaar is wat nader onderzocht moet worden, zul je een uitnodiging voor een nieuwe afspraak krijgen. Maak je niet te veel zorgen, want dat wil niet direct zeggen dat er iets serieus aan de hand is.

Kramp in je benen

Nu je 20 weken zwanger bent, kun je kramp in je benen krijgen. Veel zwangere vrouwen krijgen daar rond deze tijd last van. Het extra gewicht van je kindje belast namelijk je beenspieren. Maar het kan ook zijn dat de krampen ontstaan door een gebrek aan calcium, zout of vocht. Of doordat je te weinig aan beweging hebt gedaan. Heb je last van krampen? Bespreek dit dan met je verloskundige of arts."

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Back to storyline

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.