Zwangerschapskalender

22 weken zwanger

Je bent 22 weken zwanger. De hersenen van je baby groeien heel hard en daarom is het belangrijk dat je de juiste vetten binnenkrijgt.

Week 22 van je zwangerschap. Sommige vrouwen zullen in deze periode merken dat hun huid straalt. Anderen zullen door alle hormonen juist last hebben van pukkeltjes. Lees verder over de oorzaken van deze huidverandering en wat onze tips zijn voor een zwangerschapsvriendelijke huidverzorging.

Je bent 22 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer 26 centimeter lang en weegt zo’n 650 gram. Je kindje gaat steeds beter horen en geluiden herkennen, ook jouw eigen stemgeluid. Het huidje is nog steeds doorzichtig, maar het gezicht en lijfje lijken iedere dag wat meer op die van een pasgeboren kindje. Je kindje is nog wel mager: er is geen babyvet te bekennen!"

Je huid verandert

Tijdens je zwangerschap houdt je huid meer vocht vast, waardoor deze er jonger, dikker en frisser uitziet. Je huid kan ook nog roziger worden, omdat je bloedsomloop toeneemt. Drink wel voldoende, want je lichaam heeft water nodig om extra bloed voor je baby te maken. Ook al lijkt het alsof je voortdurend naar het toilet moet, probeer toch 1,5-2 liter vocht per dag te drinken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.

Vitamine A tijdens je zwangerschap

Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van jezelf en je baby. Te veel vitamine A is echter niet goed. Het is daarom verstandig om geen lever te eten. In leverproducten, zoals paté, hausmacher, smeerleverworst en leverkaas zit wat minder vitamine A. Beleg per dag maximaal één boterham of een paar toastjes (15-20 gram) met deze vleeswaren. Lees hoe je ook op een andere manier de aanbevolen hoeveelheden vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Babynamen

Heb je al een naam voor jullie kindje? Het kiezen van een naam is heel spannend en echt iets voor jullie samen. Het moet vooral leuk zijn om hiermee bezig te zijn! Een paar tips:
  • Maak een lijst met je favoriete namen en pak deze er af en toe bij. Jullie lijst verandert vast regelmatig; sommige namen verdwijnen en er komen nieuwe namen bij.
  • Doe inspiratie op in de diverse boeken en websites met babynamen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.babynamengids.nl en www.kindernamen.nl.  
  • Bedenk of er misschien iemand is naar wie je jullie kindje wilt vernoemen.
  • Zeg de naam die je kiest een aantal keer achter elkaar. Luister hoe het klinkt, ook in combinatie met de achternaam. Zijn de afkortingen ook wat je zocht? 
  • Kies je voor een wat moeilijkere naam? Houd er dan rekening mee dat je kindje en volwassenen het wat lastiger kunnen vinden om de naam te spellen of correct uit te spreken.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 22

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.