Zwangerschapskalender

27 weken zwanger

Je bent 27 weken zwanger. Je immuunsysteem maakt antistoffen voor jullie aan. Tijdens je zwangerschap krijgt je baby deze stoffen via de placenta en navelstreng binnen.

Week 27 van je zwangerschap.

 Tijdens de laatste fase van je zwangerschap krijgt je baby deze antistoffen via de placenta en navelstreng binnen. In deze periode kun je bovendien last hebben van brandend maagzuur. We geven je een aantal tips om het ongemak van deze veelvoorkomende zwangerschapskwaal te verlichten. Ook geven we advies over reizen als je 27 weken zwanger bent.

Je bent 27 weken zwanger

Als je 27 weken zwanger bent, begint je derde trimester. Je baby is nu ongeveer 37 centimeter lang en weegt zo’n 1000 gram. In deze laatste fase van je zwangerschap krijgt je baby via de placenta en de navelstreng antistoffen binnen. Hiermee bouwt hij zijn immuunsysteem op en wordt hij weerbaarder tegen infecties. Na de geboorte zorgt je borstvoeding voor het onderhoud van het afweersysteem van je kindje.

Brandend maagzuur

Heb je een brandend gevoel en een scherpe pijn in het midden van je borst? Waarschijnlijk heb je last van een veelvoorkomende zwangerschapskwaal: brandend maagzuur. Vaak komt het op als je na een maaltijd even gaat liggen. Het maagzuur dat je eten verteert, loopt dan namelijk in je slokdarm. Een paar tips om brandend maagzuur te verzachten of voorkomen:
  • Cafeïne kan brandend maagzuur veroorzaken. Drink dus niet te veel thee en koffie.
  • Let op met zure citrusvruchten en vruchtensappen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je brandend maagzuur erger wordt.
  • Eet lekker veel vezels. Je haalt ze uit brood, zilvervliesrijst, muesli of cornflakes bij je ontbijt, volkorenproducten en groenten en fruit.
  • Vermijd eten dat erg gekruid of vet is.
  • Neem geen koolzuurhoudende dranken of veel kauwgom.
  • Neem vaker kleine beetjes verdeeld over de dag en eet niet vlak voordat je gaat slapen.
  • Eet rustig en kauw je eten goed.
  • Slaap met extra kussens onder je hoofd, zodat je bovenlichaam hoger ligt. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je maagzuur niet omhoogkomt.

Op reis als je 27 weken zwanger bent

Verloopt je zwangerschap normaal en wil je nog op reis voordat je baby is geboren? Houd dan rekening met de termijn waarop je nog mag vliegen. Dit verschilt namelijk sterk per vliegtuigmaatschappij. Bij de één mag je niet verder zijn dan 32 weken zwangerschap, terwijl je bij de ander tot 36 weken mag vliegen. Maak tijdens je vliegtrip de veiligheidsriem in ieder geval vast onder je buik. Met welke maatschappij je ook vliegt, het is verstandig om een zwangerschapsverklaring van je verloskundige mee te nemen en te laten zien bij de balie van de vliegmaatschappij. Op deze zwangerschapsverklaring staat dat je gezond genoeg bent om te reizen. Ook de datum waarop je uitgerekend bent staat erop. Houd bij het aanvragen van de verklaring rekening met het aantal weken dat je zwanger bent als je terugkomt van je reis.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 27

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.