Zwangerschapskalender

28 weken zwanger

Als je 28 weken zwanger bent, zijn de zintuigen van je baby goed ontwikkeld. Je baby vult nu bijna je hele buik en je voelt zijn bewegingen dus beter dan ooit!

Week 28 van je zwangerschap. Met gezonde voeding zorg jij ervoor dat je kindje goed blijft groeien. Lees meer over je eigen gezondheid en het belang van vette vis voor een gezonde hersenontwikkeling van je baby.

Je bent 28 weken zwanger

Je baby is nu zo’n 37 centimeter lang en ongeveer 1.100 gram zwaar. In deze periode ontwikkelen de zintuigen zich. Je kindje kan zijn ogen openen en sluiten en kijkt volop rond. Ook kan hij proeven, voelen en horen. Hij herkent je stem en reageert daar misschien ook op!

De comfortabele foetushouding

Doordat je baby steeds groter wordt, krijgt hij in je buik minder ruimte om zich te bewegen. Wel trappelt hij met zijn beentjes en maakt hij koprollen alsof zijn leven ervan afhangt! Jij voelt dit waarschijnlijk beter dan ooit. In deze fase van de zwangerschap ligt je baby vaak in de foetushouding. Dit betekent dat hij zijn armpjes en beentjes opgetrokken heeft richting zijn borst. In de kleine ruimte in je buik is dit een comfortabele houding.

Bolle buik

Als je 28 weken zwanger bent, is je buik opvallend en prachtig. Waarschijnlijk kijken er veel mensen naar je buik. Misschien wordt er aan de hand van de vorm van je buik ook wel geraden of je een jongen of een meisje krijgt. Om na je zwangerschap nog lang te kunnen genieten van je buik, kun je nu een fotoreportage laten maken. Een mooie foto van je buik kun je dan na je bevalling thuis ophangen. Je kunt de reportage met of zonder je partner laten maken. Heb je al kinderen? Betrek die dan ook bij de foto’s. Veel fotografen zijn bekend met het fotograferen van bolle buiken.

Vette vis

Zorg ook in deze fase van je zwangerschap voor gezonde voeding. Eet één keer per week witte vis en één keer per week vette vis, zoals sardientjes. Hierin zitten namelijk DHA Omega-3-vetzuren die bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Vis is dus goed voor je! Let er wel op dat je niet meer dan twee keer per week vette vis eet. Als je vaker vis eet, kun je te veel dioxines binnenkrijgen. Dioxines zijn giftige stoffen die in vis voor kunnen komen. Houd je niet van vis? Lees hoe je ook op een andere manier de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 28

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.