Zwangerschapskalender

29 weken zwanger

Je bent 29 weken zwanger. Je baby weegt meer dan een kilo en is er helemaal klaar voor om de komende weken flink zwaarder te worden.

Nu je 29 weken zwanger bent, kan het lastig zijn om ’s nachts goed door te slapen. We hebben een paar tips voor je!

Je bent 29 weken zwanger

Je kindje is zo’n veertig centimeter lang en weegt meer dan een kilo. Het ene kind is wat groter dan het andere, maar gemiddeld ligt het gewicht nu rond de 1.150 gram. Nu je 29 weken zwanger bent, groeit je baby heel hard: in dit derde en laatste trimester wordt hij drie keer zo zwaar als hij nu is! Je baby is nog niet helemaal klaar om de wereld te begroeten, maar in veel opzichten is hij wel al volgroeid. Alle organen zijn gevormd, maar ontwikkelen zich nog verder tot de geboorte.

Lekker slapen

Het kan lastig zijn om te slapen met zo’n dikke buik. Het helpt om op je linker zij te liggen, daardoor verminder je de druk van je baby op je belangrijkste aderen. Je verbetert zo bovendien de bloedcirculatie, spijsvertering en de werking van je lever en nieren. Zorg ook voor ondersteuning met een paar extra kussens. Probeer in ieder geval niet op je rug te slapen, want hierdoor kun je hartkloppingen en een lage bloeddruk krijgen.
Thee en koffie kun je beter vermijden voor het slapen gaan, want deze drankjes houden je wakker. Nachtelijke uitstapjes naar het toilet horen er helaas wel bij als je 29 weken zwanger bent. Om deze te beperken kun je bijvoorbeeld wat minder drinken voordat je naar bed gaat. Zorg er dan wel voor dat je overdag wat extra drinkt.

Buiken in alle soorten en maten

Als je in verwachting bent, kijken er veel mensen naar je buik. Hij valt op en is prachtig! Iedereen heeft er ook wel iets over te zeggen. De één vindt je buik groot, de ander vindt hem nog maar klein. Aan de hand van de vorm van je buik raden mensen of je een jongen of meisje krijgt. Meestal zegt de grootte van je buik niets over de grootte van je kindje. Sommige vrouwen dragen hun kind ‘naar voren’, terwijl andere vrouwen de baby juist meer ‘in het lichaam’ dragen. Dit kan van invloed zijn op de grootte van je buik. Alles is dus mogelijk als het gaat om de grootte van je buik. Ga maar eens naast iemand staan die rond dezelfde datum is uitgerekend. Dan zul je zien dat jullie buiken van elkaar verschillen. Twijfel je over de grootte of vorm van je buik nu je 29 weken zwanger bent? Heb het daar dan eens over met je verloskundige of gynaecoloog.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 29

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.