Zwangerschapskalender

30 weken zwanger

Je zit in week 30 van je zwangerschap. De komende weken gaat je baby langzaamaan in de geboortepositie liggen

De meeste kindjes lukt het om met het hoofdje naar beneden te gaan liggen. Als je 30 weken zwanger bent, blijven ook de hersenen zich ontwikkelen.

Je bent 30 weken zwanger

Als je 30 weken zwanger bent, is je kindje ongeveer veertig centimeter lang en weegt zo’n 1.300 gram. In je buik vindt je baby lekker zijn rust en is regelmatig in dromenland te vinden. Ongeveer 80% van de tijd slaapt én droomt je baby! Als je kindje wakker is, blijft hij nog draaien en gaat hij met zijn hoofdje naar beneden of in de stuitligging liggen. Bij 32 weken zwangerschap liggen twee van de drie baby’s met het hoofdje naar beneden en liggen zo voor de rest van het laatste kwartaal klaar de geboorte. 3 tot 4%van de baby’s ligt in een stuitligging bij de bevalling, dus met de voetjes of de billen naar beneden.

De hersenen maken zich klaar

Dat je kindje zo veel slaapt en droomt is een goed teken, want hieruit kun je opmaken dat de hersenen hard werken om zich te blijven ontwikkelen. Ook de zenuwcellen ontwikkelen zich in rap tempo. Door die zenuwcellen lopen impulsen snel van en naar de hersenen. Dit alles helpt je kindje om snel dingen te leren en op te pikken als hij eenmaal geboren is.

Op vakantie als je 30 weken zwanger bent

Natuurlijk kun je tijdens je zwangerschap er nog even tussenuit en genieten van een vakantie. Nu kun je nog met z’n tweetjes op pad om tijd aan jezelf en elkaar te besteden. Neem vooral de tijd om goed uit te rusten.

30 weken zwanger

Je bent nu 30 weken zwanger en je moet er rekening mee houden dat je bijna niet meer mag vliegen of varen. Je verloskundige of arts kan aangeven of dit nog mag; meestal kan het niet meer bij 31 weken zwangerschap. Ook de luchtvaart- of scheepvaartmaatschappij waarmee je wilt reizen, kan meer informatie geven. Wil je problemen aan de balie voorkomen, dan kun je het beste een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of arts meenemen. Hierop staat de datum waarop je uitgerekend bent.

Zwanger en reizen met het vliegtuig

  • Vraag bij het inchecken om een plaats met extra beenruimte. 
  • Drink voldoende tijdens de vlucht.
  • Wandel af en toe eens door het gangpad, dit is goed voor je bloedsomloop.
  • Zwanger en reizen met de auto
  • Draag altijd een veiligheidsgordel.
  • Pas eventueel de stand van je stoel aan.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 30

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.