Zwangerschapskalender

31 weken zwanger

Als je 31 weken zwanger bent, blijft je baby zwaarder worden en ontwikkelt hij belangrijke functies als geheugen en herkenning.

Omdat je kindje steeds groter wordt, merk je misschien dat je soms snel buiten adem bent. Dit kan ook een teken van een tekort aan ijzer zijn. Lees meer over deze symptomen en wat je eraan kunt doen.

Je bent 31 weken zwanger

Je baby is zo’n 41 centimeter lang en weegt ongeveer 1,5 kilo, als je 31 weken zwanger bent. Hij wordt dus flink zwaarder! Vanaf nu zal het lanugahaar verdwijnen. Dit is heel dun haar dat het lijfje van je baby bedekt om hem warm te houden. Je baby heeft het lanugahaar niet meer nodig, want hij krijgt steeds meer vet. Dit zorgt voor meer dan voldoende isolatie. Het geheugen ontwikkelt zich en als je baby straks geboren is, zal hij herinneringen kunnen ophalen uit de tijd in jouw buik. Uit onderzoek blijkt dat pasgeboren baby’s op het liedje reageren dat ze regelmatig hoorden toen ze nog in hun moeders buik zaten. Pasgeboren baby’s die hetzelfde liedje in de buik nooit hoorden, reageren er niet op. Leg dus het muziekdoosje dat straks voor je baby is, regelmatig op je buik en zet het aan. Na de geboorte herkent je baby het geluid en wordt er rustig van.

Buiten adem

Als je 31 weken zwanger bent, ligt je kindje waarschijnlijk nog vrij hoog in je buik. Je baarmoeder drukt dan tegen je middenrif, waardoor je snel buiten adem kunt zijn. Als je voor het eerst moeder wordt, is de kans groot dat je baby pas in je bekken zakt als je ongeveer 36 weken zwanger bent. Is dit niet je eerste kindje? Dan zakt je baby waarschijnlijk pas wat later in. Probeer in de tussentijd zo vaak mogelijk te ontspannen en uit te rusten.

Blijf voldoende drinken

Je kindje is nu al behoorlijk groot en er is meer vocht in je lichaam, nu je 31 weken zwanger bent. Hierdoor zweet en plas je meer. Blijf voldoende drinken om dit extra vochtverlies aan te vullen. Drink in ieder geval vóór je dorst hebt, want dorst is een teken dat je al aan het uitdrogen bent. Regelmatig drinken lukt gemakkelijker als je eraan herinnerd wordt. Zet daarom een kan water op je bureau of aanrecht, zet geen kopjes thee maar een pot en neem een glas water bij je warme maaltijd. Je hoeft echt niet alleen water te drinken; vruchtendrank, melkproducten en smoothies zijn ook prima. Een tip voor een lekkere smoothie: laat 100 gram diepvriesfruit een paar minuten ontdooien en meng dit in een blender met 125 ml yoghurt en eventueel nog wat vruchtensap.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 31
Praktisch

Vluchtkoffer

Waar je ook bevalt, houd rekening dat je misschien naar het ziekenhuis moet. Het is verstandig om een tas te hebben met spulletjes die je daar kunt gebruiken.

Lees meer

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.