Zwangerschapskalender

32 weken zwanger

In week 32 van je zwangerschap is je baby al behoorlijk goed ontwikkeld is, wordt hij zich bewust van zijn eigen lijf.

Je kindje zuigt op zijn duimpje en probeert zijn voetjes vast te pakken. Misschien heb je last van je rug, omdat je lichaam hard werkt om je groeiende buik te ondersteunen. Ook ischias (zenuwpijn in de rug) komt veel voor in deze fase van je zwangerschap. Lees onze suggesties om rugklachten te beperken en eventuele pijn te verlichten.

Je bent 32 weken zwanger

Als je 32 weken zwanger bent, is je kindje ongeveer 42 centimeter lang en weegt hij zo’n 1,7 kilo. Alles aan je kindje is nu zo goed als klaar. Alleen de longen en het spijsverteringsstelsel blijven de komende weken nog ontwikkelen. Je baby slaapt een groot deel van de tijd, maar eenmaal wakker doet hij zijn oogjes open en maakt hij allerlei gezichtsuitdrukkingen. Daarnaast beweegt hij lekker rond, zuigt op zijn duimpje en grijpt hij naar zijn voetjes of de navelstreng. Je kunt vast niet wachten om je baby te zien!

Ischias tijdens je zwangerschap

Een veelvoorkomende klacht in deze fase van de zwangerschap is ischias. Ischias is een vorm van zenuwpijn in de rug. Vaak ontstaat de ischias omdat je baby in een vreemde hoek ligt. Door de druk kan een zenuw bekneld raken en vervolgens pijnscheuten via je rug en bil naar je been sturen. Wat helpt tegen de pijn van de ischias? Een paar tips:
  • Ga in kleermakerszit op de grond zitten, liever niet in een stoel.
  • Ga op een fitnessbal zitten. 
  • Doet zitten pijn? Leg dan een kussen in je onderrug voor ondersteuning, of ga even liggen.
  • Het spreekt voor zich dat je niet te zwaar moet tillen en dat je je hoge hakken beter kunt laten staan, nu je 32 weken zwanger bent. 
  • Probeer op je linkerzij te slapen. Dat is beter voor je bloedsomloop. De belangrijkste ader van je lijf ligt namelijk rechts van je wervelkolom en die ader is de link tussen je hart en je onderlichaam. Als je op je linkerzij ligt, drukt je baby minder op die ader. 
  • Leg een warme kruik of juist iets kouds tegen je rug om de pijn te verlichten. 
  • Probeer te slapen met een kussen onder je buik, dat kan helpen om wat comfortabeler te liggen.
  • Heb je te veel pijn door de ischias? Praat er dan over met je arts of verloskundige. Zij kunnen je doorwijzen naar een fysiotherapeut.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 32

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.