Zwangerschapskalender

34 weken zwanger

Nu je 34 weken zwanger bent, moet je er namelijk voor zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt, ook al kun je waarschijnlijk maar kleine porties eten

Week 34 van je zwangerschap Door je groeiende buik en verschillende zwangerschapskwaaltjes is het vaak lastig om de hele nacht door te slapen. Lees de tips om beter te slapen en leer meer over de laatste ontwikkelingen van je baby.

Je bent 34 weken zwanger

Het duurt niet lang meer! Over ongeveer zes weken heb je je baby in je armen. Je kindje is nu zo’n 45 centimeter lang en weegt ongeveer 2,1 kilo. De huid van je baby is dikker geworden en er zit een laagje vet onder. Dat functioneert als natuurlijke reserve én houdt je baby lekker warm. Je baby ontvangt nog steeds antistoffen van jou. Hierdoor is hij straks buiten de baarmoeder beter gewapend tegen infecties.

Blauwe ogen

Nu je 34 weken zwanger bent, zijn de ogen van je baby blauw. Wist je dat alle baby’s worden geboren met blauwe ogen? De iris moet namelijk enkele weken aan het licht buiten de baarmoeder worden blootgesteld, voordat de ogen een definitieve kleur krijgen. Dit proces heet pigmentatie. Misschien verandert de oogkleur van je baby dus nog na de geboorte!

Tips om goed te slapen

Door krampen, gewrichtspijn, brandend maagzuur en een zwakke blaas kan het lastig zijn om in deze fase van je zwangerschap goed te slapen. Het helpt om op je linkerzij te liggen. Zo verminder je namelijk de druk van je baby op je belangrijkste aderen. Je verbetert bovendien de bloedcirculatie, spijsvertering en de werking van je lever en nieren. Probeer niet op je rug te slapen. Dit kan namelijk hartkloppingen en zelfs lage bloeddruk veroorzaken. Zorg ook voor ondersteuning met een paar extra kussens. Leg er een onder je hoofd, een tussen je knieën en een tegen je onderrug. Drink niet meer vlak voordat je gaat slapen en plas je blaas helemaal leeg voordat je je bed opzoekt. Zo voorkom je nachtelijke toiletbezoekjes.

Striae

Tijdens je zwangerschap rekt je huid op bepaalde plaatsen uit, waardoor je striae kunt krijgen. Dit zijn strepen op de huid die ontstaan als het onderhuids bindweefsel uit elkaar wordt getrokken. De paars-rode strepen gaan na een paar jaar over in witte littekens. Helaas verdwijnen ze nooit helemaal. Striae is niet schadelijk, maar je vindt het misschien niet mooi.
Striae ontstaat tijdens je zwangerschap vaak op je buik en borsten. Je kunt hier tijdens je zwangerschap iets aan doen door:
  • een goede bh te dragen;
  • gezond te eten en voldoende te drinken;
  • je huid regelmatig in te smeren met een zalf die striae tegengaat.

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 34

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.