Zwangerschapskalender

35 weken zwanger

Als je 35 weken zwanger bent, denk je waarschijnlijk veel aan de bevalling en de komst van je baby. Je dromen kunnen heftiger zijn en bijna echt lijken.

Week 35 van je zwangerschap

De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld en je kindje reageert al op licht en geluid! Leer meer over de ontwikkeling van je baby en waarom er misschien al melk uit je borsten komt. Word je wat onrustig? Zoek dan geruststelling bij de juiste mensen.


Je bent 35 weken zwanger

Als je 35 weken zwanger bent, kan je baby reageren op licht, geluid en pijn. Hij knippert met zijn oogjes bij fel licht. Misschien ziet je baby zelfs licht dat direct op je buik schijnt. Door de groei van je baby, neemt de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder af. Er is nu bijna geen ruimte meer in je baarmoeder! Als je 35 weken zwanger bent, bereikt je placenta zijn maximale grootte. Bij de geboorte weegt je placenta ongeveer een vijfde van je baby’s gewicht.


Meconium in de darmpjes

In groene substantie is een afvalproduct van de lever en de darmen. Als je kindje tijdens de bevalling gestrest raakt, poept hij in het vruchtwater. Dit zie je aan het vruchtwater als je vliezen breken: het is dan groen. In dat geval moet je in het ziekenhuis bevallen. Is het vruchtwater helder, dan mag je thuis of in een kraamhotel aan de bevalling beginnen. In dat geval vind je het meconium terug in één van de eerste luiers die je mag verschonen. Het is dan niet groen, maar zwart.


Stemmingen

Je voelt je op dit moment waarschijnlijk moe en zwaar. Ook kunnen je stemmingen weer net zo wisselen als aan het begin van je zwangerschap. Je bereidt je geestelijk voor op de veranderingen straks, als je kindje er is. Je dromen kunnen hierdoor heftiger zijn en bijna echt lijken. Maak je je zorgen of ben je ongerust? Deel je gevoel dan met je partner of vrienden.


Colostrum

Colostrum is een gele vloeistof die je borsten aanmaken. Hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen voor je kindje. Hij krijgt het colostrum als eerste na zijn geboorte, voordat het overgaat in ‘echte’ moedermelk. Als je 35 weken zwanger bent, kan er al colostrum uit je borsten komen. Brengen je ‘lekkende’ borsten je in verlegenheid, leg dan kompressen in je bh. Deze absorberen het lekkende colostrum.


Spannende tijden, ook voor jou papa

Als papa doe je meer dan de verloskundige bezoeken met je partner en de rol van mentale coach vervullen. Bij een zwangerschap komen namelijk ook voor de aankomende vader heel wat praktische zaken kijken. Veilig op vakantie gaan, vaderschapsverlof opnemen, het inrichten van de kinderkamer, jullie baby op tijd inschrijven voor een crèche, het kiezen van een geschikte naam…hulp is hard nodig!


Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 35

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.