Zwangerschapskalender

36 weken zwanger

Je bent 36 weken zwanger. Je hebt nog maar een paar weken te gaan en daarom begint je baby zich voor te bereiden op de wereld buiten de baarmoeder!

Week 36 van je zwangerschap

De flinke groei van je kindje en zijn beweging richting je bekken (het indalen) stellen je waarschijnlijk gerust. Deze ontwikkelingen kunnen echter ook voor een zwakke blaas zorgen. Lees verder voor onze tips.

Je bent 36 weken zwanger

Als je 36 weken zwanger bent, is je baby al heel groot: zo’n 47 centimeter. Iedere dag wordt hij nog wat zwaarder! Per week komt je baby ongeveer 250 gram aan. Je baby heeft bijna geen ruimte meer om te bewegen in je buik.

Indalen

Als dit je eerste baby is, ligt het hoofdje vast al naar beneden en is je kindje misschien al een beetje ingedaald. Als je je hand op je buik legt, voel je hem daar nog wel onderdoor ‘schuifelen’. Dat is heel normaal. Het indalen zorgt voor wat verlichting, want het vermindert de druk onder je ribben.

Toiletbezoekjes

Regelmatige bezoekjes aan het toilet horen echt bij deze fase van je zwangerschap. Je baarmoeder drukt namelijk tegen je blaas en je kunt je plas niet lang meer ophouden. Het is misschien verleidelijk om minder te gaan drinken, maar drinken is en blijft belangrijk. Om je nachtelijke tripjes naar het toilet te beperken, kun je voor het slapen gaan wat minder drinken. Ga ook vlak voordat je in slaap valt nog even naar het toilet en plas je blaas helemaal leeg. Blijf overdag wel voldoende drinken!"

Wat heb je nodig voor een thuisbevalling?

Langzaamaan bereid je je voor op de bevalling. Waarschijnlijk heb je van je zorgverzekeraar een (gratis) kraampakket met verschillende benodigdheden, zoals kraammatrassen en kraamverband toegestuurd gekregen. Daarnaast heb je nog meer spullen nodig voor jezelf en je baby. De kraamzorg en je verloskundige kunnen je hier alles over vertellen. Maak je je zorgen over de geboorte of de positie van je kindje in je buik? Ook dit bespreek je met je verloskundige of arts.

Spannende tijden, ook voor jou papa

Als papa doe je meer dan de verloskundige bezoeken met je partner en de rol van mentale coach vervullen. Bij een zwangerschap komen namelijk ook voor de aankomende vader heel wat praktische zaken kijken. Veilig op vakantie gaan, vaderschapsverlof opnemen, het inrichten van de kinderkamer, jullie baby op tijd inschrijven voor een crèche, het kiezen van een geschikte naam…hulp is hard nodig!

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 36

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.