Zwangerschapskalender

37 weken zwanger

Als je 37 weken zwanger bent, is je baby helemaal volgroeid. Je wacht waarschijnlijk op de eerste tekenen van het begin van de bevalling.

Week 37 van je zwangerschap

Terwijl je wacht op de eerste tekenen van het begin van de bevalling, ben je nog druk bezig om het huis helemaal op orde te maken. Dat is prima, maar houd je takenlijstje kort en rust regelmatig uit. Lees meer over de ontwikkeling van je kindje en hoe je kunt voorkomen dat je het te warm krijgt.


Je bent 37 weken zwanger

Je baby weegt nu ongeveer 2,8 kilo. Tenminste, dat is het gemiddelde gewicht van een kindje als je 37 weken zwanger bent. Als je baby nu geboren zou worden, is hij helemaal volgroeid en goed ontwikkeld. Je baby is er dus helemaal klaar voor! Hij is nu zo’n 49 centimeter lang en kan zijn ogen openen en sluiten. Je baby krijgt nu zelfs wimpers en zijn nek wordt dikker. Het wordt in je buik steeds krapper voor je kleintje, dus de schopjes veranderen in ‘geschuifel’.


Bereid je voor op de geboorte

Heb je al last van nesteldrang? Veel vrouwen hebben vlak voor de bevalling ineens de drang om het huis helemaal op te ruimen. Als je dit ook hebt, doe het dan wel rustig aan. Het is prima om de kasten grondig schoon te maken, ramen te lappen en de was te strijken, maar span je niet te veel in. Zware dingen tillen en ladders beklimmen kun je nu beter niet doen, want tijdens je zwangerschap is het wat lastiger om je evenwicht te bewaren. Verflucht kun je nu ook beter vermijden.


Afkoelen

Het is heel normaal als je nu last hebt van vermoeidheid en warmte. Je lichaam werkt namelijk heel hard om je extra gewicht te dragen en je baby goed te verzorgen. Hoe meer bloed je lichaam laat rondgaan voor jezelf en je kindje, hoe meer calorieën je nodig hebt en hoe warmer je het krijgt.


Het inleiden van je bevalling

Bij een ‘inleiding’ wordt je bevalling in het ziekenhuis kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen – vaak via een infuus – die je weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Redenen voor een inleiding kunnen zijn:


  • Je bent over tijd.
  • Je vliezen zijn langdurig gebroken. Het breken van de vliezen is vaak het eerste teken van het begin van de bevalling. Duurt het 24 uur of langer voordat je bevalling ook echt begint? Dan wordt dat ‘langdurig gebroken vliezen’ genoemd.
  • Je kindje heeft een groeivertraging.
  • Je placenta functioneert minder goed.

Wil je meer weten over de inleiding? Praat er dan eens over met je verloskundige of gynaecoloog.


Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.  


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 37

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.