Zwangerschapskalender

38 weken zwanger

Als je 38 weken zwanger bent, is je baby volledig ontwikkeld. Je kindje bouwt nu alleen nog extra vetreserves op.

Week 38 van je zwangerschap

Je bevalling komt nu steeds dichterbij en je lichaam kan aangeven er bijna klaar voor te zijn. Je verliest bijvoorbeeld je slijmprop. Lees meer over de ontwikkelingen in deze periode en lees de adviezen om je zenuwen te kalmeren en je te verheugen op het nieuwe gezinslid!


Je bent 38 weken zwanger

Als je 38 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 50 centimeter lang en weegt hij zo’n 3,5 kilo. Je baby is nu volledig ontwikkeld. De laatste weken bouwt hij extra vetreserves op, waarmee je baby zich goed voorbereidt op de bevalling. De nageltjes van je baby groeien en kunnen al best lang zijn. Sommige baby’s komen met krasjes op hun gezicht ter wereld, omdat ze zichzelf hebben gekrabd.


Het verliezen van de slijmprop

In deze fase kun je de slijmprop verliezen die je baarmoeder afsluit. Dit is een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Het betekent niet dat je bevalling begint, maar het geeft aan dat het binnenkort gaat gebeuren. Het verliezen van de slijmprop is niet altijd even opvallend, dus het kan zijn dat je hier helemaal niets van merkt. Dit is geen probleem."


Zenuwachtig?

Nog eventjes en je baby wordt geboren. Het is heel normaal om hier zenuwachtig over te zijn of je zorgen te maken over de bevalling. Praat hierover met je partner, goede vrienden of andere mensen die dichtbij je staan. Je kunt je bevalling nooit helemaal voorbereiden, omdat je niet weet wat er precies gaat gebeuren. Je krijgt wel wat rust als je een paar zaken goed plant en regelt.


Betrek je kinderen bij de zwangerschap

Als je al één of meerdere kindjes hebt, moeten ze waarschijnlijk even wennen aan hun nieuwe broertje of zusje. Praat met ze over de komst van een broertje of zusje en de tijd die gaat komen. Betrek je kind(eren) zo veel mogelijk bij de zwangerschap en de periode na de bevalling. Als je ze voldoende aandacht geeft, is de kans kleiner dat ze straks jaloers zijn op hun nieuwe broertje of zusje. Bij de bibliotheek zijn veel boekjes te leen die je met dit onderwerp kunnen helpen. Vergeet ook niet je kinderen namens hun nieuwe broertje of zusje een cadeautje te geven.


Na de uitgerekende datum

Je verloskundige of arts bepaalde aan het begin van je zwangerschap je uitgerekende datum. Deze ken je misschien ook wel als de ‘a tèrme’ datum. De meeste vrouwen bevallen niet op deze datum. Meestal beval je in de periode van drie weken vóór, tot twee weken na de uitgerekende datum.


Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 38

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.