Zwangerschapskalender

40 weken zwanger

De afgelopen 40 weken groeide in je lichaam een heel nieuw mensje! Je hebt nu snel je baby in je armen.

40 weken zwanger

Het vasthouden van je kindje is een spannende en soms een overweldigende gedachte. Lees meer over de signalen die het begin van je bevalling aangeven en hoe je je zenuwen in bedwang houdt.


Je bent 40 weken zwanger

Je hebt er 40 bijzondere weken op zitten. De ontwikkeling die je baby de afgelopen 9 maanden heeft doorgemaakt, is wonderbaarlijk! Hij groeide uit van één cel tot een klein mensje van meer dan 200 miljoen cellen. Bij de geboorte is je baby ongeveer 51 centimeter lang en weegt hij zo’n 3,5 kilo. Als je 40 weken zwanger bent, beweegt je baby hooguit nog wat van links naar rechts. Voor meer bewegingen is geen ruimte. Jij en je baby zijn nu helemaal klaar voor de bevalling!


Meer lucht

Als je 40 weken zwanger bent, kunnen je spataderen duidelijker te zien zijn. Het hormoon progesteron maakt je aderen namelijk slapper. Ook zijn je benen zwaarder en circuleert er meer bloed door je aderen. Toch is er nu ook nog goed nieuws. Als het hoofdje van je baby is ingedaald, krijg je meer lucht. Je longen krijgen dan namelijk wat meer ruimte. Als je baby is geboren, slaap en adem je een stuk gemakkelijker.


Wachten duurt lang

Je uitgerekende datum komt nu heel dichtbij, maar je baby kan ook nog even op zich laten wachten. Wist je dat slechts 5% van de baby’s op de uitgerekende dag ter wereld komt? Je wacht nu vol spanning op de komst van je kleintje en vraagt je vast bij de kleinste steek of rommeling in je onderlichaam af of dit het begin is van je bevalling. De belangrijkste tekenen die wijzen op het begin van de bevalling, zijn:


  • Het verliezen van de slijmprop.
  • Regelmatige weeën die pijnlijker worden en elkaar sneller opvolgen.
  • Het breken van je vliezen.

Hulp staat klaar

Word je een beetje nerveus of ben je bang voor de bevalling? Dat is heel normaal en het helpt om hierover te praten met iemand die dichtbij je staat, of met je verloskundige of arts. Is je kleintje geboren? Vergeet dan niet de geboortedatum aan ons door te geven. Vanaf dan sturen we je namelijk informatie die precies past bij de fase die je kindje op dat moment doorloopt.


Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 40

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.