Zwangerschapskalender

Ontwikkeling 7 weken zwanger

Je bent 7 weken zwanger. Wat begon als een verzameling cellen, gaat er iedere dag meer als een baby uitzien. Je baby is van jou afhankelijk.

Je bent 7 weken zwanger

Wat begon als een verzameling cellen, gaat er iedere dag meer als een mensje uitzien. Je baby is al 10.000 keer zo groot als op het moment van bevruchting.

Ontwikkeling van je baby in week 7

Je baby groeit nog ook in de 7e zwangerschapsweek heel hard, ongeveer 1 millimeter per dag. Zijn gewicht is zowat al verdubbeld ten opzichte van vorige week. Wat gebeurt er verder in je buik?

Organen in ontwikkeling

In de eerste drie maanden van je zwangerschap worden de organen van je baby aangelegd. Vanaf de 7e zwangerschapsweek beginnen de spijsverteringsorganen, zoals de darmen, maag en slokdarm, zich te ontwikkelen. Je baby krijgt nu ook een middenrif die de buik- en borstholte scheidt. In die borstholte groeien zijn longen verder. Ook zijn nu een luchtpijp en slokdarm te onderscheiden.

Voeding

Foliumzuur

Armpjes en beentjes

De armpjes en beentjes van je baby krijgen steeds meer hun uiteindelijke vorm, met ellebogen, handen, knieën en voeten. Waren vorige week alleen nog de beginselen van de armpjes te zien (als een soort knobbeltjes), in deze 7e week zijn het al duidelijk armpjes. De tenen en vingers zijn nog met elkaar verbonden, waardoor het lijkt of je kindje zwemvliezen heeft.

Hoofdje: 100 hersencellen per minuut

Het hoofdje van je baby is gigantisch in verhouding met de rest van het lichaam: de verhouding zithoogte/beenlengte is circa 1,7:1. Dat blijft tot aan de puberteit zo, aan het begin van de puberteit is de verhouding circa 1,0: 1. Iedere minuut komen er 100 hersencellen bij. Het gezichtje van je baby wordt steeds duidelijker. Zo wordt zijn neusje zichtbaarder; je kunt zelfs de neusgaten al onderscheiden.

Bewegen

Je baby begint ook al te bewegen. Je kunt dit zelf nog niet voelen, maar op een (inwendige) echo is het al wel te zien. Het zijn kleine, schokachtige bewegingen die veroorzaakt worden door de vorming van de spiervezels.

Misselijkheid

In deze zwangerschapsweek kun je last krijgen van (ochtend)misselijkheid? Eet dan regelmatig kleine porties, zodat er altijd iets in je maag zit. Het kan bijvoorbeeld helpen om ’s ochtends een cracker te nemen. Maak je geen zorgen, de misselijkheid wordt in de loop van zwangerschap vanzelf minder.

Voeding

Wat kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap

Je zorgt zo goed mogelijk voor je ongeboren kindje. Daarom let je op wat je eet en drinkt. Welke dingen kun je niet eten tijdens je zwangerschap?

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 7