Zwangerschapskalender

Ontwikkeling 8 weken zwanger

8 weken zwanger. Je baby is nu ongeveer 3 centimeter lang. De ogen, mond en neus krijgen steeds meer vorm en het begin van de melktandjes is er.

Je bent 8 weken zwanger

Er gebeurt nu een hele hoop in jouw buik, tijdens je zwangerschaps weken. Je baby is al erg actief. Daar merk jij nog niets van, omdat hij veel ruimte heeft om te bewegen. Zijn ontwikkeling gaat nu in een sneltreinvaart.

Menselijk gezichtje

Je kindje groeit nog steeds razendsnel; ongeveer een millimeter per dag. De oogjes, het neusje en zelfs de melktandjes beginnen zich te ontwikkelen. Je kindje kan nog niets horen, daar moet hij nog een tijd op wachten. De oogleden bedekken de oogjes nu bijna geheel. De neus van je baby krijgt reliƫf en zijn bovenlip wordt gevormd. Zo gaat het gezichtje er al een beetje menselijk uitzien.

Eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen

De periode vanaf de bevruchting tot aan de tweede verjaardag – de eerste 1000 dagen – is essentieel voor de ontwikkeling van je kindje.

Botten, armen en benen

In je 8e zwangerschapsweek begint de vorming van botten bij je baby. Dat begint bij zacht kraakbeen dat langzaam een skelet wordt. Je baby krijgt ook al unieke vingerafdrukken. De armpjes en beentjes lijken nog op zwemvliezen. Toch kun je al steeds beter de vingertjes en teentjes onderscheiden. Het kikkervis-achtige staartje is bijna verdwenen.

Organen en geslachtsdelen

In de 8e zwangerschaps week wordt het hartje van je baby wordt steeds sterker en klopt steeds sneller. Ook het maagje en de lever beginnen te functioneren. Het maagje maakt maagsappen aan en de lever bloedcellen. De geslachtsdelen beginnen zich te ontwikkelen, maar dit is nog niet goed zichtbaar. Pas na ongeveer 20 weken kun je het geslacht van je baby bepalen met een echo.

Verloskundige

Een verloskundige houdt je ongeboren kindje tijdens de zwangerschap in de gaten. Zij controleert de ontwikkeling en signaleert eventuele complicaties. Het is verstandig om voor het eerst naar de verloskundige te gaan als je 7 of 8 weken zwanger bent. Bel twee weken van tevoren om een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat je terecht kunt.

Ontwikkeling

Zwangerschaps-controle

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 8

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.