Zwangerschapskalender

Ontwikkeling 9 weken zwanger

Je bent 9 weken zwanger. Je bent nu net iets langer dan twee maanden zwanger; een goed moment om te weten wat voor jou tijdelijk ‘verboden’ voeding is.

Je bent 9 weken zwanger

Je baby krijgt alle voedingsstoffen via jou, dus zorg dat je goed eet en gezond leeft. Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken. Wist je dat je baby na negen weken zwangerschap meer controle krijgt over zijn bewegingen? Zijn spieren zijn namelijk volop in ontwikkeling.

Week 9 van je zwangerschap 

In de negende week van je zwangerschap is je baby is nu ongeveer 3 centimeter lang en weegt twee gram. Dat is minder dan een half theelepeltje met suiker! Je baby kan al bewegen in je buik, zijn hoofdje draaien, zijn tenen krommen en zijn mondje open en dicht doen. De armen en benen groeien snel en de ‘zwemvliezen’ tussen de vingers verdwijnen langzaam. Als je 9 weken zwanger bent, ontwikkelen de oortjes zich en de basis voor het melkgebit krijgt verder vorm.

Voeding

De eerste 1000 dagen

Ijzer is een belangrijke stof voor de ontwikkeling van de hersen van je baby. Maar ook jij moet voldoende ijzer binnenkrijgen, want tijdens de zwangerschap neemt je bloedvolume toe.

Gezond eten tijdens je zwangerschap 

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je gezond eet. Weet jij wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap? Er is tijdelijk ‘verboden’ voeding. Sommige voeding is namelijk slecht voor je baby of voor jou, omdat je er ziek van kunt worden. Zo loop je risico om voedselvergiftiging te krijgen door:Rauwe of te kort gekookte eieren en alles waar dit in verwerkt is. Bijvoorbeeld: mayonaise, ijs en zelfgemaakte (chocolade)mousse.Rauw of te kort gebakken vlees, vis en kip. Filet americain, gerookte zalm, sushi of andere gerechten waar rauw vlees of rauwe vis in zit.Sommige voeding is schadelijk voor je baby, bijvoorbeeld rauwe melk, lever of drop. Lees hier meer over in het artikel ‘wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap'.

Vermoeidheid tijdens je zwangerschap  

Nu je 9 weken zwanger bent, wordt er lichamelijk veel van je gevraagd. Het is dus heel normaal als je moe bent! Geef toe aan die vermoeidheid tijdens je zwangerschap en ga op tijd naar bed of doe overdag een dutje, als je die mogelijkheid hebt.""Nutricia Kindervoeding ServiceHeb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Kindervoeding Service. De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar voor al je vragen.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 9

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.