Zwangerschapskalender

13 weken zwanger

Je bent 13 weken zwanger. Je baby krijgt al haartjes en vingernagels. Je kindje is ongeveer 6 centimeter groot en je zwangere buikje zal snel zichtbaar worden.

Je bent 13 weken zwanger

Je bent nu drie maanden in verwachting. De kans dat het misgaat is nu veel kleiner. Dit is meestal de tijd om het goede nieuws te delen!

In zijn eigen tempo

Je kindje is nu ongeveer 7 à 8 centimeter lang en weegt zo’n 23 gram. Tot nu toe groeien alle baby’s ongeveer even snel. Maar vanaf deze week gaat ieder kindje in zijn eigen tempo verder. Het lichaam en het hoofdje van je kindje komen iedere week beter in verhouding.

Ontwikkeling

Gezonde ontwikkeling van je baby

Een belangrijk onderdeel van je zwangerschap is voeding; je kindje is afhankelijk van de voedingsstoffen die hij via jou binnenkrijgt.

Lees meer

Dunne huid

De huid van je baby is nog steeds erg dun. Daardoor zie je de aderen en organen van je kindje duidelijk door de huid heen. De darmen verplaatsen zich; die zaten eerst in een holte van de navelstreng. Rond deze week verplaatsen ze zich naar de buik van je kindje.

Actief

Je ongeboren baby’tje is heel actief. Hij rekt zich uit, maakt salto’s en trappelt er vrolijk op los. En jij voelt daar nog steeds niets van omdat hij altijd klein is. Je kindje kan zich vrij voortbewegen door het vruchtwater. De hoeveelheid vruchtwater neemt nu ook steeds meer toe.

Mama werkt

Ouderschapsverlof

Sporten

Sporten en zwangerschap

Vruchtwater is onmisbaar

Dat vruchtwater is voor jouw kindje onmisbaar, om verschillende redenen:

  • Je kindje kan er niet alleen in bewegen, maar het beschermt hem ook. Het fungeert als een soort stootkussen.
  • Het houdt je kindje warm.
  • Je kindje neemt er slokjes van om te oefenen met drinken en slikken.
  • Je baby plast erin.

Het vruchtwater ververst zich continu; daardoor worden de afvalstoffen van je kindje afgevoerd. Dit gebeurt vooral via de placenta.

Jouw borsten

Na 13 weken zwangerschap veranderen je borsten. De melkklieren en melkkanalen maken zich al klaar voor de geboorte van je baby. Hierdoor kunnen je borsten bobbelig aanvoelen. Binnenkort gaan ze colostrum aanmaken. Dat is een dikke, gele vloeistof waarin veel voedingsstoffen voor je kindje zitten. 

Voeding

Voordelen borstvoeding

Het voordeel van borstvoeding: dankzij de unieke samenstelling voorziet moedermelk exact in de behoefte van je kindje.

Lees meer

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 13

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.