Beginnen met granen

Hoe begin je met brood?

Nog zo’n bijzonder moment: de eerste boterham van je baby! Als je kindje 6 maanden is, is het een mooi moment om te starten met graanproducten zoals brood, pasta, rijst en ontbijtgranen. Je kunt je kindje het makkelijkst kleine stukjes lichtbruin brood zonder korst geven. Om ze nog wat zachter te maken kun je deze in de opvolgmelk of slappe thee dopen.

Ook voor brood geldt: oefenen!

Net als voor groente en fruit geldt ook voor brood: oefen, oefen, oefen! Je kindje went dan langzaam aan de structuur. Als hij rond de acht maanden oud is, zal hij waarschijnlijk een compleet sneetje brood eten. Je kunt ook eens een broodkorst uit de hand als tussendoortje aanbieden. Je zult zien dat je kindje daarop gaat sabbelen. Ook op die manier maakt hij kennis met nieuwe structuren. Blijf er uiteraard wel eventjes bij als je kleine dit broodkorstje in zijn handje heeft. 

Beleg op het brood voor je baby

Wat doe je nu op het brood van je kindje? Smeer in ieder geval wat margarine op het brood. Veel jonge kinderen krijgen namelijk te weinig binnen van de vetten die hierin zitten. Margarine is voor je kleintje al voldoende als beleg. Wil je daarnaast nog wat op de boterham doen, kies dan bij voorkeur voor smeerbaar beleg en gebruik niet te veel. Lang niet al het beleg is al geschikt voor je kindje, maar je kunt al beginnen met:

  • Appel- of perenstroop
  • Jam
  • Pindakaas
  • Groente spread zoals geprakte avocado
  • Vers fruit zoals geprakte banaan
  • Zuivelspread