Stapje voor stapje naar een duurzamere toekomst

Voor onze Olvarit hapjes en maaltijden maken we gebruik van pure, natuurlijke ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Bij Olvarit vinden we dat goede voeding niet alleen gezond moet zijn voor je kindje, maar ook voor de planeet. Daarom groeien onze ingrediënten bij boeren die we aanmoedigen de bodem en biodiversiteit te beschermen en zuinig om te gaan met water. Daarnaast zijn onze fruit- en maaltijdpotjes momenteel al goed recyclebaar en werken we er hard aan om al onze verpakkingen zo snel mogelijk volledig recyclebaar te maken! Met deze en vele andere stapjes dragen we samen bij aan een duurzamere toekomst voor de volgende generaties. Hiermee hebben wij ook de B corp certificering behaald.

Lees meer over de stapjes die wij zetten: 

1. Regeneratieve landbouw

Wij moedigen onze boeren aan om te werken volgens de standaarden van regeneratieve landbouw. Dit doen ze door de natuur niet uit te buiten, zodat zij, en toekomstige generaties, op dezelfde manier voedsel kunnen blijven produceren. Dit doen ze door:

Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op de aarde, van waterdruppels tot bloemen tot insecten. Enkele voorbeelden van hoe wij de biodiversiteit verbeteren zijn:

  • Promoten van alternatieve methoden voor chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan door het gebruik van natuurlijke producten of andere alternatieve technieken (zoals klei op bomen), om op die manier ongedierte te bestrijden.
  • Ondersteunen van initiatieven zoals het plaatsen van vogelhuisjes of het planten van heggen. Dieren, zoals vogels, kunnen geweldige bondgenoten zijn als het gaat om het bestrijden van ongedierte. Als je de juiste insecten en vogels weet aan te trekken naar het veld, lost het natuurlijke ecosysteem het ongedierte probleem op.
  • Het aanmoedigen om bloemstroken in de buurt van boomgaarden te planten. Bestuivers zoals bijen en vlinders zijn essentieel voor onze (fruit) teelt, daarom is het belangrijk om ze te beschermen en extra te verwelkomen in onze boomgaarden.

Grond- en waterbeheer

Gezonde ingrediënten komen uit een gezonde bodem. Veel landbouwpraktijken tasten de grond aan, wat kan leiden tot bodemerosie. Hierbij wordt het vruchtbare bovenste laagje van de grond weggespoeld of -gewaaid en kan het ook het gewas zelf aantasten. Gezonde grond houdt beter water vast en is daarmee minder vatbaar voor bodemerosie. Ook is het vruchtbaarder, wat goed is voor de gewassen.

Wist je bijvoorbeeld dat elk jaar ploegen de gezondheid van de grond verstoort? Daarom ondersteunen en begeleiden we onze boeren bij het vinden van nieuwe manieren om fruit, groenten en granen te produceren met meer respect voor de bodem.

Daarnaast zetten we ons in voor duurzaam watergebruik en moedigen we onze boeren aan om waterbesparende systemen te gebruiken voor hun grond. Door onze boeren te ondersteunen bij het verbeteren van grond- en waterbeheer, hopen we een win-winsituatie voor de planeet te creëren. 

Dierenwelzijn

We zetten ons in om dieren een veilige en gezonde omgeving te bieden, waarin ze natuurlijke beweging en gedrag kunnen vertonen. Dit doen we bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Onze koeien grazen buiten.
  • Onze varkens kunnen stro hebben om mee te spelen. Dat vinden ze heerlijk. 
  • Onze vrije uitloop kippen zijn een langzaam groeiend ras en worden zonder antibiotica of genetisch gemodificeerd voer grootgebracht.
  • 100% van onze wilde vis is afkomstig van duurzame visserij. Dit houdt in dat we rekening houden met visstanden, ecosystemen en bedreigde vissoorten.

2. Recycling

Naast de initiatieven die we hebben om onze landbouw duurzamer te maken, zetten we ons ook in voor duurzamere verpakkingen. Onze fruit- en maaltijdpotjes zijn momenteel voor 94% recyclebaar en we streven ernaar dat in 2025 onze verpakkingen voor 100% recyclebaar of herbruikbaar zijn. We willen dit realiseren door het verbeteren van het design van het product, meer recyclebare materialen in onze verpakking te gebruiken en om te investeren in effectieve en efficiënte recycling systemen.

3. B Corp gecertificeerd

Al onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid worden ook van buitenaf erkend en daarom hebben we in 2020 met trots een B Corp certificering mogen ontvangen. Dit is een wereldwijd onafhankelijk label voor bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. Het B Corp™ certificaat haal je niet zomaar, maar behoud je ook niet zomaar. B-lab kent dit certificaat alleen toe aan bedrijven die hoge duurzame en maatschappelijke doelen na blijven streven, door zich elk jaar weer verder te verbeteren met betrekking tot de impact op mens, dier en planeet.

Lees hier meer over B Corp

Tools