Borst- of flesvoeding en vaste voeding

Langzaam maar zeker verandert de rol van borst- of flesvoeding bij de ontwikkeling van je kindje. Vaste voeding is vanaf 8 maanden onmisbaar in een gezond eetpatroon. Toch haalt je kindje ook nog steeds veel van de benodigde voedingsstoffen uit borst- of flesvoeding. Het aantal melkmomenten per dag neemt wel af naar ongeveer 3 keer per dag.

Naarmate de vaste voeding een grotere rol gaat spelen in het dagmenu van je kindje zal de hoeveelheid borst- of flesvoeding iets afnemen. De kleine zal de borstvoeding naar behoefte drinken, maak je dus geen zorgen als de kleine minder dan voorheen lijkt te drinken. Het is belangrijk om de groei en hoeveelheid plasluiers in de gaten te houden. Dit geeft jou een mooie indicatie over of je kindje voldoende borstvoeding krijgt. Qua flesvoeding is de behoefte vanaf 8 maanden zo’n 600 ml per dag. Het is mooi als je kleintje in ieder geval minimaal 500 ml drinkt. Overleg de hoeveelheid altijd eerst met je consultatiebureau.

Hoeveel vaste voeding geef je vanaf 8 maanden?

Je kindje gaat nu echt toe naar drie maaltijden per dag, zoals jij die zelf ook gewend bent. 

  • Voor het ontbijt kun je je borst- of flesvoeding combineren met granen, zodat je er een papje van maakt. 
  • Als lunch geef je bijvoorbeeld een boterham met margarine en beleg.
  • Voor het avondeten geef je een maaltijd met kleine zachte stukjes van groenten, pasta, rijst of aardappelen en (een) vlees(vervanger), peulvruchten of vis. Olvarit heeft een brede keus aan maaltijden die afgestemd zijn op de behoefte van je kindje.
  • Tussen de maaltijden door kun je je kindje ook een tussendoortje geven. Dat betekent dat er al vijf momenten op een dag zijn waarop je kleintje vaste voeding kan eten! Kijk zelf weer hoeveel behoefte hij heeft. Bouw langzaam op en laat je kindje het ritme en tempo bepalen.

Het dagmenu van Olvarit kan je ook helpen bij het maken van keuzes.

Hoeveel en hoe vaak drinkt je kindje?

Bied je kindje een paar keer per dag wat te drinken aan tussen de borst- en flesvoedingen door. Dat kan bijvoorbeeld als je een tussendoortje geeft. Geef hem een bekertje water of slappe thee en kijk hoeveel hij zelf lust. Je kleine heeft per kg lichaamsgewicht ongeveer 150 ml aan vocht nodig per dag. Dit is inclusief de borst- en flesvoeding.

Het drinken van water of slappe thee kan best wennen zijn! Mocht je kindje het in het begin niet goed accepteren geef dan vooral niet op en blijf oefenen.