Flexitarisch

Eet je niet elke dag vlees dan ben je een flexitariër. Vanaf 6 maanden kun je je kindje ook flexitarisch opvoeden door niet elke dag vlees aan te bieden, maar een goede vervanger te kiezen zoals bijvoorbeeld ei, tofu, (gemalen) noten of peulvruchten.

Hieronder vind je een voorbeeld voor een week vol variatie. Dit is slechts een voorbeeld wat je uiteraard ook anders zou kunnen indelen. Iedere baby is anders. Misschien merk je wel dat je kleine een keer meer of minder wil eten dan een andere dag. Goed om je kindje het tempo te laten bepalen.

Flexitarisch voorbeeld weekmenu

DagMaaltijd
Maandag1/2 opscheplepel peulvruchten
Dinsdag50 gram kip
Woensdag1 gekookt ei of 15 gram noten*
Donderdag50 gram rund- of varkensvlees
Vrijdag50 gram vis
Zaterdag50 gram kip
Zondag50 gram rund- of varkensvlees

*geef om verstikking te voorkomen alleen gemalen noten, pindakaas of notenpasta (zonder toegevoegd suiker en zout)

Good to know

Het is goed om je kindje 1 keer in de week vis te geven. Geef bij voorkeur vette vis, zoals zalm wat rijk is aan omega 3 vetzuren. In verband met ziekmakende bacteriën raden we af om rauwe of voorverpakte gerookte vis te geven. Dit geldt ook voor rauw vlees zoals bijvoorbeeld filet americain en ossenworst. Kies liever voor magere vleessoorten, zoals kip, magere runderlappen of rosbief.

Belangrijk om dierlijke met plantaardige producten af te wisselen. Lees meer over goede plantaardige vervangers voor je kindje.

Liever helemaal geen vlees?

Geef je liever helemaal geen vlees dan zou de week er uit kunnen zien als onderstaand. Dit is slechts een voorbeeld wat je uiteraard ook anders zou kunnen indelen.

DagMaaltijd
Maandag1 gekookt ei
Dinsdag1/2 opscheplepel peulvruchten
Woensdag1 gekookt ei en 15 gram noten*
Donderdag1/2 opscheplepel peulvruchten
Vrijdag50 gram vis
Zaterdag1 gekookt ei
Zondag15 gram noten*

*geef om verstikking te voorkomen alleen gemalen noten, pindakaas of notenpasta (zonder toegevoegd suiker en zout)

Let op!

Tot en met de leeftijd van 3 jaar is het advies om maximaal 2-3 eieren per week te eten. Kies ook eens voor een andere vleesvervanger waarbij het belangrijk is om extra op te letten of het voldoende ijzer bevat, zoals tofu of peulvruchten. Quorn of kaas bevat geen ijzer en vaak veel zout dus is geen geschikte vleesvervanger voor je kindje onder de leeftijd van 1 jaar en dit kun je na 1 jaar beter ook nog zoveel mogelijk vermijden.

Bron: Voedingscentrum

Olvarit

Tools