Voeding

Voedingsschema 12 maanden

Op zijn eerste verjaardag is je kindje al flink op weg om met het gezin mee te eten. Het voedingsschema voor kindjes vanaf 12 maanden bestaat uit 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes.

Wij helpen je graag en hebben een aantal voorbeelddagmenu’s samengesteld. Je kan dit voedingsschema hier ook downloaden!

Dagmenu voor kindjes vanaf 12 maanden

Niet alle voeding is geschikt voor jonge kinderen en ook het eten zelf kan in deze periode lastig zijn. Je kindje krijgt een eigen willetje en zegt vaak nee tegen nieuwe, maar ook tegen bekende voeding. Het is daarom niet altijd even gemakkelijk om een gezond en gevarieerd dagmenu samen te stellen. Tips en inspiratie vind je ook in onze receptentool!

7 – 8 uur: ontbijt

Bordje pap van 150 ml borstvoeding of groeimelk* met 4-6 eetlepels Olvarit granen, bijvoorbeeld Acht Granen 12+ (evt met vanillesmaak) of Tarwe & Spelt met rood fruit 12+

9-10 uur: fruitmomentje

Fruit, bijvoorbeeld stukjes vers fruit of een Olvarit 12+ fruitpotje en een bekertje water of slappe thee.

11-12 uur: lunch

1-2 sneetjes volkoren brood met margarine en beleg en 150 ml borstvoeding of groeimelk*.

15-16 uur: tussendoortje

Fijngesneden zachte stukjes groente, een schaaltje naturel yoghurt en een bekertje water of slappe thee.

17-18 uur: warme maaltijd

Fijngesneden warme maaltijd met groenten en aardappelen/rijst/pasta en vlees/vis/vleesvervanger, of een Olvarit 12+ maaltijdpotje.

19-20 uur: voor het slapen gaan

Bekertje water.

*Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding, eerste hapjes (vanaf 4 maanden) zijn enkel aanvullend. Dit menu is bedoeld als suggestie. Ieder kindje heeft andere behoeftes. Overleg daarom altijd de juiste hoeveelheid voeding en verdeling over de dag (o.b.v. leeftijd, lengte en gewicht) met je consultatiebureau, verloskundige of arts.

Geef je kindje ook wat te drinken tussendoor, zoals water of slappe thee. Probeer een paar keer per dag, zodat je kindje kan drinken naar behoefte.

Tool

Voedingsschema 12+ maanden

Download hier

Ontbijt is belangrijk!

Ook als je kindje zijn eerste verjaardag heeft gevierd, blijft een goed ontbijt belangrijk. Zo krijgt hij de energie die hij nodig heeft voor een dag vol ontdekkingen. Lees er hier meer over.

Geschikt broodbeleg

Hieronder lees je welk broodbeleg geschikt is voor je kleintje vanaf 12 maanden:

  • Zachte margarine
  • Groente en fruit, geprakt, in kleine stukjes of Olvarit potje
  • Ei
  • Hüttenkäse
  • Zuivelspread
  • Pindakaas (met 100% noten of pinda's zonder toegevoegd zout of suiker)
  • Vis
  • Zelfgemaakt hummus of bonenspread zonder zout

De warme maaltijd

Na zijn eerste verjaardag, wordt de motoriek van je kindje telkens beter. En die kan hij alleen nog maar verder verfijnen door veel te oefenen. Laat je kindje dus zelf eten als hij dat wil. Dat is goed voor zijn oog-handcoördinatie. Twijfel je of hij wel voldoende binnenkrijgt? Geef dan tussendoor zelf wat hapjes. Daarna mag hij natuurlijk een lekker toetje. Inspiratie voor lekkere gerechten vind je in onze recepten tool!

Vragen of advies over jou of je kindje?