Alles over de eerste hapjes van je baby

Het maagje van je kindje is tot nu toe alleen gewend aan melk. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie met vaste voeding gaat in kleine stapjes. Laat je kindje rustig wennen aan de nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje. Geef je kindje in het begin een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Gaat dit goed? Dan kun je hem de volgende keer zelf laten bepalen hoeveel hij eet. Maak je geen zorgen als je kindje niet alles opeet, oefening baart kunst! Lees hier alles over de eerste hapjes.

Hoe geef je eerste hapjes?

Jouw baby's eerste hapjes beginnen met het leren eten met een lepeltje. Eten van een lepeltje leert je kindje het beste als je het horizontaal voor zijn mondje houdt. Strijk het lepeltje niet af aan zijn gehemelte, maar laat hem het eten zelf van het lepeltje happen. Zo help je je kindje zijn mondspieren goed te gebruiken en kan hij zijn eigen tempo aanhouden. De eerste keren kan dit best even wennen zijn! Maak je dus vooral geen zorgen als meer groente naast de mond dan in de mond van je kindje komt. Het vergt namelijk een heel andere techniek met de spieren van de mond dan de kleine gewend is!

Loop niet te hard van stapel. Start met een paar kleine lepeltjes per dag. Je kind zal de voeding waarschijnlijk eerst van het lepeltje zuigen, net alsof hij uit de borst of fles drinkt. Het duurt even voordat je kleintje gewend is aan eten van een lepeltje. Maak je geen zorgen als hij de eerste hapjes direct weer uitspuugt. Een slabbetje kan dus goed van pas komen 😉.

Oefenhapjes met Olvarit rijstebloem

Wil je oefenen met de eerste hapjes van een lepeltje? Probeer dan eens Olvarit Rijstebloem. Je kunt het mixen met moedermelk of flesvoeding, tot het de dikte van een gevulde soep of dunne pap heeft. Olvarit Rijstebloem is van nature glutenvrij, bevat geen toegevoegde suikers, en is mild van smaak. Vanaf 6 maanden is er ook Olvarit Fijne Granen.

Wat als eerste hapjes baby?

Als je kleine begint met de eerste hapjes, zal hij allemaal nieuwe smaken leren kennen en zal daar het meest van genieten als je hem zijn eigen tempo laat bepalen. Laat je kleintje bijvoorbeeld eerst verschillende soorten groente en fruit proberen. Deze bied je stap voor stap aan. Daarna probeer je samen weer een nieuwe smaak.

Welke groenten als eerste hapje?

Probeer te beginnen met zachtsmakende groenten, zoals broccoli, wortel en bloemkool. Lees hier meer over de eerste groentehapjes

Prei en bepaalde koolsoorten worden pas verwerkt in maaltijden voor oudere kinderen, omdat de darmen van baby’s dit soort groente nog niet kunnen verdragen. Daarom is onze voeding voor baby’s vanaf 4 maanden gehomogeniseerd. Dat wil zeggen dat groente en fruit onder hoge druk door een hele fijne zeef zijn gedrukt. Elk potje Olvarit heeft, met of zonder stukjes, een eigen hapstructuur die is afgestemd op de leeftijd van je kindje. Dit stimuleert de mondmotoriek en dus de spraakontwikkeling. 

Fruithapjes: welk fruit?

Het belangrijkste hier is: houd het puur en simpel! Kies bijvoorbeeld voor gepureerd fruit, zoals peer, banaan, appel of mango.

Als je zelf je groente- en fruithapjes maakt, verwijder dan de velletjes en pitjes voordat je het hapje pureert. Voeg geen extra zout of suiker toe. Laat je baby juist wennen aan de pure smaak van fruit en groente. Te veel zout is bovendien niet goed voor je baby. Als je kindje gewend is aan groente en fruit, kun je vanaf 6 maanden starten met vlees, vis en zuivel. Dan is het al een echte maaltijd!

Eerste hapjes: smaken afwisselen

Door je kindje afwisselend verschillende soorten groente en fruit te geven, leert hij al vroeg allerlei smaken kennen. Deze variatie kan ervoor zorgen dat hij ook later sneller nieuwe smaken accepteert. Spuugt je kindje zijn eerste hapjes direct uit en trekt hij een heel vies gezicht? Blijf dan rustig proberen. Het is niet gek als je een smaak tussen de vijf en tien keer aan moet bieden. Het is heel normaal dat hij even moet wennen. 

Bovendien beleeft hij de smaak veel intenser dan wij als volwassenen, omdat jonge kinderen meer smaakpapillen hebben. Het uitspugen of gek kijken wijst ook niet direct op ‘het niet lusten’, blijf het dus vooral aanbieden. Geef nieuwe voeding eerst in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een paar theelepels. Zo kun je kijken of je kind er goed op reageert. Als je dezelfde soort groente of fruit een paar dagen achter elkaar hebt gegeven, kun je wat nieuws proberen. Maar het voornaamste is: houd het tempo van je kindje aan.

Welk tijdstip geef je eerste hapjes?

Om te oefenen met de eerste hapjes, kies je best een moment waarop je kind niet té hongerig is, bijvoorbeeld tussen twee voedingen in.

Tips voor het geven van de eerste hapjes

  • Geef de eerste hapjes in een vertrouwde omgeving en zorg ervoor dat je kindje zo min mogelijk kan worden afgeleid.
  • Als je kindje wilt, laat hem dan een beetje met zijn eten spelen en onderzoeken voordat hij het proeft. Zorg voor een slabbetje en laat hem lekker kliederen.
  • Geef je kindje een paar theelepeltjes en laat hem zelf de hoeveelheid bepalen.
  • Begin met pure groenten met zachte smaken.

Wanneer begin je met oefenhapjes?

Vanaf wanneer geef je je baby de eerste hapjes? Lees hier wanneer je kleine klaar is voor de eerste hapjes en hoe je de signalen kunt herkennen.

Eerste hapjes baby schema

Gaan jullie starten met de eerste hapjes? Het Hapjesplan is een handige tool waarin we stap voor stap uitleggen waar je kindje aan toe is. In het eetdagboek kan je makkelijk bijhouden wat je kindje wanneer heeft gegeten en of hij het lekker vond of niet. Superhandig! Ontdek het Hapjesplan hier.

Eerste hapjes baby zelf maken

Wil je graag de eerste hapjes voor je baby zelf maken? Je kunt zelf een puree van bloemkool maken. Je kleintje zal hier vast van smullen! Voor 6 porties kun je een middelgrote bloemkool gebruiken. Bekijk hier hoe je zelf een puree van bloemkool kunt maken voor de eerste hapjes van je kleine. Wil je zelf een lekker fruithapje maken? Dan kun je peertjes wecken! Bekijk hier het recept. 

Voedingsschema baby 4 maanden

Als jouw kindje nieuwsgierig wordt naar de eerste hapjes en je begint de signalen te herkennen, kun je aanvullend op de borst- of flesvoeding* beginnen met de eerste oefenhapjes. Je kunt dit voedingsschema voor je baby vanaf 4 maanden gebruiken als leidraad. Het geeft een overzicht weer van de verschillende eetmomenten van je kleine, met een indicatie van het tijdstip en wat je jouw kindje zou kunnen geven. Elk kindje is anders. Laat je kleine het tempo bepalen.

* Bij borstvoeding is extra vocht niet nodig en mag je op verzoek gerust vaker aanleggen, bijvoorbeeld op warme dagen.

Olvarit

Tools