Een van de meest belangrijke verbindingen die je als ouder met je baby van een half jaar oud kan hebben, is hechting. Hechting is de sterke band die je ontwikkelt met je kleintje en helpt bij de ontwikkeling van je kind. Een manier om een gezond hechtingsproces te bevorderen is door borst- of flesvoeding.

Hoe hechten baby’s zich?

Nu je kleine een half jaar is zal je merken dat je steeds beter weet wat hij nodig heeft. Vertrouw op je eigen gevoel. Ieder kindje is uniek en niet alle kindjes groeien op hetzelfde tempo. Jij kent als ouder jouw kindje het beste. Wanneer je als ouder tijdig en consequent reageert op het huilen van je baby en aan zijn of haar fysieke en emotionele behoeften voldoet, voelt je baby zich veilig en ontwikkelt het gevoel van vertrouwen meer en meer. De stappen van het hechtingsproces van een baby gebeuren meestal heel natuurlijk. Je baby huilt en jij probeert hem te geven wat hij nodig heeft: voeding, een schone luier of een knuffel. Hierdoor leert je baby dat hij je kan vertrouwen en van jou afhankelijk is voor comfort en om zich veilig te voelen. Vasthouden, wiegen of zachtjes tegen je baby praten bevordert de hechting.

Real family of young mom and two kids of different ages teenager girl and baby boy having fun on bed

Kenmerken veilige hechting

Wanneer je kindje goed gehecht is, wordt er gesproken van een veilige hechting. Je kind laat zich door jou geruststellen en voelt zich vrij om meer en meer te gaan ontdekken. Nu je kindje een half jaar is zal jouw kleintje ook steeds meer van jou willen ontdekken! Voelen of je stem horen hoort allemaal bij het hechtingsproces.

Een veilige hechting draagt bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby. Het helpt je kleintje om met stress om te kunnen gaan, betere sociale vaardigheden te hebben, vriendschappen en relaties te ontwikkelen en nog veel meer.

Voeding en hechting

Voeden is een goede manier om de band met je baby op te blijven bouwen. Ook na zes maanden, ongeacht of het aan de borst of aan de fles is. Deze tips helpen bij het versterken van jullie band:

1. Rustige omgeving:

 • Creëer een rustige en ontspannen sfeer tijdens het voeden. 
 • Vermijd afleidingen zoals televisie of telefoons.

2. Lichaamscontact:

 • Huid-op-huidcontact is essentieel voor de hechting. 
 • Houd je baby dicht bij je terwijl je voedt.

3. Zing of praat:

 • Zing zachtjes of praat tegen je baby. 
 • Je stemgeluid is geruststellend voor je kleintje.

4. Variatie in houdingen:

 • Probeer verschillende voedingshoudingen uit. Nu je kleintje ouder wordt wil hij of zij misschien net wat anders liggen of zelfs al een beetje zitten!

5. Nieuw ritme:

 • Reageer op de behoeften van je baby, het kan heel goed dat er een verandering van ritme plaatsvindt.. dit is helemaal normaal. Het komt bij heel veel ouders voor dat je denkt dat jullie een fijn ritme hebben gevonden en het opeens helemaal anders is! Geen paniek dit komt ook weer goed. Je kindje is aan het groeien en aan het ontwikkelen. 

Onthoud dat elke ouder-kindrelatie uniek is. Geniet van deze kostbare momenten met je kleintje! 

Voorbeelden B Corp - 4

Partner & kind hechting

Het geven van borstvoeding zorgt voor veel kleine intieme momentjes op een dag tussen een moeder en haar kindje. Wanneer je partner borstvoeding geeft, kan het soms best even zoeken zijn hoe jij vormgeeft aan die intieme momentjes van hechting met jullie kleine. We hebben hieronder wat tips opgeschreven:

1. Vader-kindmomenten: 

 • Creëer speciale momenten met je baby, zoals samen lachen, kietelen of gekke geluidjes maken. 
 • Deze interacties versterken de band tussen jou en je kleintje. 

2. Draag je baby:

 • Gebruik een draagdoek of draagzak om je baby dicht bij je te houden.
 • Dit bevordert niet alleen de hechting, maar geeft je ook de kans om je baby te troosten en te kalmeren. 

3. Lees voor:

 • Lees zachte boekjes voor aan je baby. 
 • Je stem en de nabijheid van je gezicht zijn geruststellend voor je kind. 

4. Samen ontdekken:

 • Verken de wereld samen met je baby. 
 • Ga naar buiten, laat je baby nieuwe dingen zien en benoem wat je ziet. 

5. Knuffelen en kusjes:

 • Knuffel en kus je baby regelmatig. 
 • Fysieke genegenheid versterkt de emotionele band. 

Onthoud dat elke ouder-kindrelatie uniek is. Geniet van deze kostbare tijd met je kleintje!

478169195

Nutricia Care Team

Heb jij meer vragen over voeding en hechting? Bij ons Care-Team ben je altijd welkom met je vragen en zorgen rondom het voeden van je baby. Ons team staat dag en nacht klaar om je te helpen, zonder oordeel. Je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of Whatsappen op +31 6 83 65 11 33.

Care Team Visuals - 4

Lees ook:

KOAG/KAG 379-0524-992